Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Φεβ-2018 11:12

  Υπόθεση Novartis: Το "Χάρβαρντ Πρότζεκτ" και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υπόθεση Novartis: Το "Χάρβαρντ Πρότζεκτ" και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Κωδικός "Χάρβαρντ Πρότζεκτ", όπως  εμφανίζεται στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, ονομαζόταν η επιχείρηση "γοητεία" του ευρωπαϊκού τμήματος της Novartis, προς πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αυξήσει η εταιρεία το μερίδιό της στην αγορά φαρμάκου και να αυξήσει παράλληλα την επιρροή της. Το  επίμαχο πρότζεκ εκπονήθηκε από τη Novartis Ευρώπης  προκειμένου να επηρεαστούν κρατικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα. Το αρχικό κεφάλαιο για το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό όμως δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες οι οποίες εκτείνονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

  Το έγγραφο 

  Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία πάντως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία πέραν των καταγγελιών των μαρτύρων. Συγκεκριμένα υπάρχει εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που αναφέρεται σε "λάδωμα" πολιτικών. Περιγράφει δηλαδή περίπου ως πάγια πρακτική το "λάδωμα" των πολιτικών για τη βελτίωση της θέσης της εταιρίας στην αγορά φαρμάκου.

  Πρόστιμα

  Την ίδια ώρα καρπούς αποδίδει η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ για φοροδιαφυγή κορυφαίων στελεχών της Novartis την οποία είχε διατάξει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο πριν από περίπου ένα χρόνο. Η έρευνα αφορούσε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε βάρος 20 μεγαλοστελεχών της Novartis Ελλάς. Την έρευνα έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 10 από αυτούς, διαπιστώνοντας αποκλίσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που στηρίζει τις εκτιμήσεις περί φοροδιαφυγής. Και οι 10 έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το ΚΕΦΟΜΕΠ, και σπεύδουν  να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου που περικόπτει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να πληρώνουν το δημόσιο ταμείο.       

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων