Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 17:36

  Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσε ο "Μάξιμος Σαράφης" για τη μίζα των 40 εκατ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:15

  Με αποσπασματικές διαρροές της δικογραφίας που αφορά τη Novartis συνεχίζεται η υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα.

  Πέραν του ότι οι κατηγορίες κατά των πρώην Πρωθυπουργών κ.κ. Σαμαρά και Πικραμμένου, και κορυφαίων υπουργών της περιόδου 2006-2015, στηρίζονται σε ανώνυμες μαρτυρίες, εντύπωση προκαλεί η αξιολογική κρίση ορισμένων μαρτύρων απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα.

  Μετά την απόλυτη στεγανοποίηση του πολυσέλιδου υλικού της δικογραφίας που φτάνει τις 7.000 σελίδες στην αίθουσα 131 της Βουλής, δόθηκε το ‘πράσινο φως’ για αναπαραγωγή της από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκουν στις χειμαρρώδεις καταθέσεις τους οι τρεις μάρτυρες με τα ψευδώνυμα "Μάξιμος Σαράφης", "Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση". Ενώ, όπως φαίνεται από τις σελίδες της δικογραφίες που έχουν διαρρεύσει, μέχρι τώρα υπάρχει και τέταρτος –πάντα υπό το καθεστώς της προστασίας- μάρτυρας που κατέθεσε στις 8 Ιανουαρίου 2018.

  Τα μεγαλύτερα αποσπάσματα των διαρροών αφορούν τον "Μάξιμο Σαράφη" ο οποίος αφιερώνει μεγάλο κομμάτι στην εμπλοκή του κ. Δ. Αβραμόπουλου στην προμήθεια εμβολίων και φαρμακευτικού υλικού. Μεταξύ άλλων ο "Σαράφης" λέει ότι "επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρία επικοινωνίας (…) συμφερόντων (…) έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας (…) με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου (…) ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν".

  Ενώ ο ίδιος  μάρτυρας "χρεώνει" στον κ. Κ. Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα, την υπερτιμολόγηση της χορηγίας με σκοπό την "ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας".

  Η υπόθεση με τα εμβόλια για τον ιό H1N1 υπάρχει στην ίδια κατάθεση με τρόπο που όλες οι τυχόν ευθύνες πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στον κ. Αβραμόπουλο,  ως εξής: "Η Novartis την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό".

  Το ποσό των 200.000 ευρώ φαίνεται πως είναι κάτι σαν "ταρίφα" για τον μάρτυρα αφού σε άλλο σημείο λέει ότι : "θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρίας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ".

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρη "η μοναδική φράση που με εμπλέκει είναι πως ο μάρτυρας είπε "εικάζω πως για να το κάνει αυτό θα πρέπει να πήρε τουλάχιστον 200.000 ευρώ".

  Ο μοριακός έλεγχος του αίματος είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που αναδεικνύει ο "Σαράφης" το οποί μάλιστα το συνδέει με δημοσιεύματα της εποχής (2006). Όπως λέει "από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ‘το Βήμα’ το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου", φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Σημειώνει, τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. "Η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος" εικάζοντας ότι " "θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ".

  Ο ίδιος μάρτυρας εμπλέκει και τον κ. Α. Λοβέρδο λέγοντας ότι : "δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis. Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντιζε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της Novartis, σίγουρα ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων".

  H "Αικατερίνη Κελέση” είναι αυτή που αναφέρεται στον πρώην Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και υποστηρίζει ότι ο Κ. Φρουζής του παρέδωσε χρήματα. "Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά (...) με τον οποίο είχε αναπτύξει στενή επαφή. Ακολούθως μέσω της γραμματέως του γραφείου Σαμαρά στο Μαξίμου κλείστηκε το ραντεβού. Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει αστυνομική ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητο".

  Η ίδια υποστηρίζει ότι φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Νοβάρτις στη Μεταμόρφωση είχε μαζί του την βαλίτσα με τα χρήματα στο πορτ μπαγκάζ του ΙΧ του, ενώ επίσης διαβεβαιώνει ότι το στέλεχος της Νοβάρτις πάρκαρε στον χώρο Μαξίμου.  

  Σύμφωνα με την γυναίκα-μάρτυρα υπήρξαν συναντήσεις του Κ. Φρουζή με τους  Αδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα 10/9 επίσης στο υπουργείο με τον Α. Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη είχε και την 30/9/2013, ενώ επικαλείται σημειώσεις του Φρουζή για να πει ότι το ραντεβού με τον Α. Γεωργιάδη εκείνη την μέρα έγινε  μισή ώρα μετά την κανονική (στη οποία υπήρχαν και εκπρόσωποι άλλων  φαρμακευτικών) ώστε να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό και να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του σε βαλιτσάκι.

  Όπως είπε η παράδοση των χρημάτων γίνονταν πάντα από τον ίδιο και μόνο τον Κ. Φρουζή εκτός από ελάχιστες τρεις περιπτώσεις όπου τα χρήματα τα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του σε κίτρινους φακέλους:  "Μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ το ποσό των 70.000 το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνι Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπ. Υγείας όπου έλαβε 50.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα".

  IMG_2031

  IMG_2032

  IMG_2033

  IMG_2034

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΠΑΣΟΚ για Novartis: Ενορχηστρωμένο σχέδιο πολιτικής σκευωρίας από την κυβέρνηση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων