Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 16:29

  "Το επιπλέον ναυάγιο", ένα νέο βιβλίο που ερμηνεύει την κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το επιπλέον ναυάγιο, Ερμηνευτικό εγκόλπιο για την κρίση", είναι το νέο βιβλίο των οικονομολόγων Δημήτρη και Χρήστου Ιωάννου. Εξηγούν ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης που διανύει ήδη για δέκατο έτος η Ελλάδα, -χωρίς να διαφαίνεται προοπτική εξόδου από αυτήν-, είναι πως τόσο η συλλογική συνείδηση, όσο και η εγχώρια οικονομική θεωρία, στην πλειοψηφία τους, δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί ούτε τις αιτίες, αλλά ούτε και τους μηχανισμούς που επέφεραν την οικονομική κατάρρευση.

  Η μεν συλλογική συνείδηση εξακολουθεί να πιστεύει πως οι υπεύθυνοι βρίσκονται έξω και μακριά από την ελληνική κοινωνία, η δε οικονομική θεωρία δείχνει να πιστεύει πως ερμηνεία της κρίσης είναι η απλή περιγραφή της.

  Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Δημ. και Χρ. Ιωάννου, στην παρούσα συλλογή οικονομικών δοκιμίων, η κρίσιμη αυτή υστέρηση της αντίληψης έναντι των απαιτήσεων της πραγματικότητας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τόσο οι δημοκοπούντες πολιτικοί, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν την συλλογική συνείδηση, όσο και οι πολιτευόμενοι οικονομολόγοι, που στην πράξη οριοθετούν την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, αρνούνται να κοιτάξουν τα πραγματικά προβλήματα και να συναγάγουν τα εξ αυτών αναπόφευκτα συμπεράσματα.

  Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν, και θα υπέβαλε, την προώθηση και την υποστήριξη δύσκολων και μη δημοφιλών οικονομικών πολιτικών, οι οποίες όχι μόνο θα απέκλιναν σοβαρά από τις εμπεδωμένες πεποιθήσεις και τις κατεστημένες αγκυλώσεις των ηγεμονικών κοινωνικών ομάδων της χώρας αλλά και θα συγκρούονταν μετωπικά μαζί τους.

  Έτσι, χωρίς σαφή αντίληψη για το τι πραγματικά μας συμβαίνει και για το προς τα πού βρίσκεται η διέξοδος, το "επιπλέον ναυάγιο" της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να θαλασσοδέρνεται ξυλάρμενο στον ωκεανό της δεύτερης παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με ιδιαίτερα επισφαλές και αβέβαιο μέλλον.

  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Andy’s, Σόλωνος 43, Κολωνάκι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων