Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 18:55

  Δίκη Siemens: Πώς ο Καραβέλας άδειασε τους λογαριασμούς του και εξαφανίστηκε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δίκη Siemens: Πώς ο Καραβέλας άδειασε τους λογαριασμούς του και εξαφανίστηκε

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σενάριο χολιγουντιανής υπερπαραγωγής θύμιζαν τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ. Τα όσα κατέθεσε το στέλεχος της τράπεζας HSBC για το πώς ο τότε επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens "άδειασε" τους λογαριασμούς του με τα 7 εκατ. που διέθετε το 2008, αμέσως μόλις ο Εισαγγελέας ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα δεσμεύσει τα χρήματα του και τελικά διέφυγε στην Ουρουγουάη, θα αποτελούσαν σίγουρα σενάριο εξαιρετικής ταινίας.

  Το στέλεχος της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, είπε ότι ο Χρήστος Καραβέλας "ήταν ένας κερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης" τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

  Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο Καραβέλας εκμεταλλευόμενος το "νόμο Αλογοσκούφη" για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου 7 εκατ. ευρώ με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στη συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.

  Πώς άδειασαν οι λογαριασμοί

  Το δικαστήριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το διάστημα 14 και 15 Μαΐου 2008 όταν όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Η έδρα επισήμανε πως ο τότε Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, είχε στείλει φαξ προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τότε ήταν που ο Καραβέλας άδειασε τους λογαριασμούς. Η επίμαχη συγκυρία κατά την μάρτυρα ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν την προηγούμενη μέρα ένα μεγάλο ποσό που ζητούσε: "Ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει μία μέρα πριν κλείσει τους λογαριασμούς", είπε η μάρτυρας.

  Εισαγγελέας : Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών…

  Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι…

  Εισαγγελέας: Να σας πω εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49 χιλιάδες ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι "σας δημιούργησε μία σκέψη" ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ...

  Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα...

  Η μάρτυς τελικώς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε "να διώξει τον πελάτη". Η θέση αυτή του στελέχους της HSBC προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου ο οποίος παρατήρησε πως "όπως φαίνεται εδώ, δεν ‘έδιωξε’ τον πελάτη, αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού".

  Σύμφωνα με την Εισαγγελέα αλλά και την πολιτική Αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα, που στο μεταξύ όπως είπε η μάρτυς μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων