Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 13:59

  Εισαγγελέας: Να αθωωθούν ο Θωμάς Λιακουνάκος και άλλοι 16

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εισαγγελέας: Να αθωωθούν ο Θωμάς Λιακουνάκος και άλλοι 16

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος καθώς και 16 ακόμα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη για κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σχετικά με την προμήθεια του συστήματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος" στον Στρατό Ξηράς, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

  Η δίκη που εξελίσσεται εδώ και καιρό οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και ο εισαγγελέας κ. Κούτρας με μια 6ωρη αγόρευση ζήτησε να απαλλαγούν οι 17 συνολικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση, τονίζοντας πως από τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του δημοσίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο. 

  Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και 16 ακόμη πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1142/2016) για κακουργηματικού τύπου κατηγορίες που αφορούν στην προμήθεια του συστήματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος" στον Στρατό Ξηράς. Η προμήθεια του συστήματος έγινε από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και δεκαοκτώ παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS.

  Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ο Θ. Λιακουνάκος μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμφθηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος.

  Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Όλοι τους φέρονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπήρξε σημαντική.

  Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

  Αρνείται 

  Να σημειωθεί ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 κατηγορούμενος ότι έδινε μίζες για να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Στην απολογία του είχε αρνηθεί πως είχε δωροδοκήσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντοτε στη διάθεση των δικαστικών αρχών και ότι όλη η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά του εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.
   
  "Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους), ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θωμάς Λιακουνάκος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων