Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιαν-2018 23:02

  Ο πολιτισμός για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κοινή διακήρυξη με τίτλο "Συνδιάσκεψη του Νταβός 2018 προς μια ευρωπαϊκή θεώρηση του πολιτισμού όσον αφορά την ποιοτική δόμηση", εκδόθηκε στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Νταβός τις παραμονές (20-22/01/2018) του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ και στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Κονιόρδου, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

  Σκοπός της συνόδου ήταν, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, "να ενταχθεί ο προβληματισμός που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος baucultur στους προβληματισμούς του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, όπως τόνισε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.

  Στην παρέμβασή του ο κ. Σουάμπ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στάθηκε στη σημασία του πολιτισμού όχι σαν κάτι θεωρητικό αλλά ως σημαντικό συστατικό της οικονομίας και του ευ ζην των πολιτών και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της συνόδου στις μελλοντικές διοργανώσεις του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Παράλληλα υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι κρίνεται πλέον απαραίτητη η συμβολή του πολιτισμού στην διαμόρφωση των πολιτικοοικονομικών επιλογών σε μια στιγμή κομβική για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη.

  Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού παρενέβη στη Διάσκεψη με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη του τοπίου, το οποίο αποτελεί το ευρύτερο πολιτιστικό περιβάλλον της ζωής μας. "Ο πολιτισμός είναι πυξίδα που μας οδηγεί στο να υλοποιήσουμε τις έννοιες και τις ιδέες που διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών, όπως και η έννοια του Baukultur, του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος. Ο κόσμος της ύλης και η επικράτηση των επιταγών του κέρδους έχει επηρεάσει τη σκέψη μας, τις επιλογές και το πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Για να αλλάξουμε, χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης με νέες αξίες, νέες έννοιες, ιδέες και προτεραιότητες που έχουν στόχο το κοινό καλό και την ευζωία των ανθρώπων" υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κ. Κονιόρδου.

  Επιπλέον, με παραδείγματα αναφέρθηκε στις επεμβάσεις που γίνονται από το ΥΠΠΟΑ σε γειτονιές όπως "η Αυλή των Θαυμάτων" στην Πλάκα, όπου η αποκατάσταση των απλών, λαϊκών κτιρίων που είχαν εγκαταλειφθεί και η αξιοποίησή των ως μουσείου Λαϊκής Τέχνης θα προσδώσει πολιτιστικό ενδιαφέρον μέσα από ένα "πάντρεμα" της ιστορίας, της δυναμικής συνύπαρξης των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων του συγκεκριμένου χώρου, με τη σύγχρονη ιστορία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

  Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων