Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 08:50

  Η Κ. Γαρμπή, το πρόστιμο των €100.000 και το "παράλογο" σύστημα Δικαιοσύνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κ. Γαρμπή, το πρόστιμο των €100.000 και το "παράλογο" σύστημα Δικαιοσύνης

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Τα σπασμένα των καθυστερήσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καλούνται να πληρώσουν δεκάδες φορολογούμενοι οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με ένα σύστημα – σε πολλές περιπτώσεις  παράλογο. Η ιστορία αφορά σε μια πασίγνωστη τραγουδίστρια, την Καίτη Γαρμπή, η οποία - ελέω επωνυμίας- βρέθηκε σε πρωτοσέλιδο, διότι καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για ανεξόφλητες οφειλές στην εφορία που υπερβαίνουν- σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν - τις 100.000 ευρώ. Η σοβαρότητα της υπόθεσης δεν αφορά τη δημοφιλία της τραγουδίστριας, ούτε αν πράγματι διέπραξε όσα της προσάπτει η φορολογική αρχή. Αυτά θα τα κρίνουν οι αρμόδιες αρχές. Η σοβαρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η φορολογούμενη καταδικάστηκε στα ποινικά δικαστήρια, χωρίς να έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες αρχές των διοικητικών δικαστηρίων. Η βασική αρχή εν προκειμένω είναι πως η ποινική διαδικασία δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη της διοικητικής. Αυτό όμως είναι μια λογική εξέλιξη των πραγμάτων για τους φορολογούμενους;       

  Δεν προλαβαίνουν

  Ως αρχή, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, αυτό είναι σωστό. Σε μια χώρα όμως που οι ρυθμοί Δικαιοσύνης θα επέτρεπαν όταν θα έφτανε η στιγμή να καταδικαστεί κάποιος γιατί δεν πλήρωσε μια οφειλή στην εφορία, να έχουν κρίνει ήδη τα διοικητικά δικαστήρια αν πράγματι υπάρχει οφειλή και αυτή καταλογίστηκε νόμιμα. Ως γνωστόν αν δεν υπάρχει διοικητική οφειλή,  τότε δεν μπορεί να υπάρξει και ποινή. Αν όμως δεν έχει προηγηθεί η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου και ο φορολογούμενος φτάσει στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου "τότε την έβαψε", όπως λέει δικαστική πηγή. Γιατί ο δικαστής – βάσει νόμου- δεν δεσμεύεται να δώσει αναβολή έως ότου κρίνει το διοικητικό δικαστήριο (που μπορεί να φτάσει στα 10 χρόνια) καθώς στα ποινικά δικαστήρια για αυτά τα αδικήματα η παραγραφή φτάνει στα 8 χρόνια.  

  Η περίπτωση Γαρμπή

  Η τραγουδίστρια καταδικάστηκε για ανεξόφλητα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, και προέρχονται από πρόστιμα τα οποία της επιβλήθηκαν για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους στα βιβλία της σε βάθος δεκαετίας. Ο δικηγόρος της υποστήριξε πως εκκρεμεί σχετική προσφυγή της Καίτης Γαρμπή στα διοικητικά δικαστήρια με την οποία αμφισβητεί την οφειλή και τη νομιμότητα επιβολής της και ζήτησε αναβολή της δίκης έως την έκδοση της απόφασης, κάτι που, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν έγινε δεκτό.

  Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της είπε: "Η κυρία Γαρμπή έχει μακρά πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα και είναι γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση. Έχει συμμετάσχει σε φιλανθρωπικά γκαλά, έχει βοηθήσει άστεγους, άνεργους, παιδιά με ειδικές ανάγκες και ακόμα τώρα στην κρίση εξακολουθεί να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί. Η Καίτη Γαρμπή, συνεργάστηκε εξ αρχής με τις φορολογικές Αρχές, γιατί θέλει να ξεδιαλύνει αυτή η κατάσταση".

  Άραγε αν η προσφυγή της (όπως και χιλιάδων άλλων) στα διοικητικά δικαστήρια γίνει δεκτή, τι θα γίνει με την καταδίκη της;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων