Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 15:15

  Στο "χέρι" της Τουρκίας πλέον η υπόθεση της δίκης των 8 στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο "χέρι" της Τουρκίας πλέον η υπόθεση της δίκης των 8 στην Ελλάδα

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Στο "χέρι" της Τουρκίας βρίσκεται πλέον το θέμα της δίκης των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με παράγοντες του Ελληνικού Υπουργείου και την κατ’ ιδίαν εθιμοτυπική επαφή του υφυπουργού της γειτονικής χώρας, Μπιλαλ Ουτσάρ, με τον Έλληνα υπουργό Στ. Κοντονή.

  Ο κ. Κοντονής είπε πως "φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση" και απέκλεισε το θέμα της εκδόσεως, το οποίο όπως είπε "έχει λήξει τελεσίδικα από την απόφαση του Αρείου Πάγου"  ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους αλλά κάτι ευρύτερο πως "δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. ​

  Η δίκη

  Αντίθετα, ο υπουργός είπε πως είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για διερεύνηση της δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των 8 στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς τέθηκε στη συνάντηση. Όπως είπε: "είναι δικό τους θέμα τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές αφού οι δυνατότητες είναι ρητά διατυπωμένες στον ελληνικό ποινικό κώδικα". Σύμφωνα με αυτές, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρκικές Αρχές. Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι "8" εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν   νέα στοιχεία για την εμπλοκή των "8"  στην  οργάνωση που θα επικαλείται η Τουρκική πλευρά. 

  Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα. Ο κ. Κοντονής στις δηλώσεις του ανέφερε πως "φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός" 

  Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης

  "Το τι θα κάνουν είναι και δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική τους ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους.  Η  απόφαση  πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, στην Τουρκία αυτή ήταν η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή, οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως, την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά. Δέχθηκα επίσημη πρόσκλησή και την αποδέχθηκα". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων