Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 08:55

  Η τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθήνα και η "δίκη" των 8

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθήνα και η "δίκη" των 8

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Φουντώνουν τα σενάρια για προσπάθεια εκ μέρους Ελλάδας και Τουρκίας να στηθεί στη χώρα μας, εδώλιο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς  που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Η άφιξη αντιπροσωπείας του Τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία εικάζεται πως "φιξαρίστηκε" κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, τροφοδότησε πληροφορίες πως το θέμα της δίκης των 8 στην Ελλάδα, για "τρομοκρατία" θα συζητηθεί σε  χαμηλότερο, τεχνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο πολιτικής ιεραρχίας, αφού άλλωστε επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός και όχι ο υπουργός Δικαιοσύνης.   

  Η διαφυγή

  Τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην υπόθεση δημιουργούν αδιέξοδα:

  -Πρώτον, ο Άρειος Πάγος αμετάκλητα αποφάσισε πως οι 8 δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, για αυτό και απέκλεισε την έκδοσή τους.

  -Δεύτερον, η Επιτροπή Ασύλου χορήγησε πολιτικό άσυλο στον έναν από αυτούς (τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου)  και ανεξάρτητα από τη συνέχεια με την έφεση που ασκήθηκε από τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής,  πιθανολογείται πως αυτό θα συμβεί και με τους υπόλοιπους.

  Γι’ αυτό λοιπόν, η δήλωση του Στ. Κοντονή πως  θα εξεταστεί αν μπορούν οι 8 να δικαστούν στην  Ελλάδα, δεν ακούστηκε "άσχημα" στην Τουρκία.  Κάτι τέτοιο (το οποίο απορρίπτουν οι νομικοί εκπρόσωποί τους), θα μπορούσε να γίνει κατά τις ίδιες πηγές εφόσον κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους από την γειτονική χώρα, ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρκικές Αρχές. Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι "8" εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν  νέα στοιχεία για την εμπλοκή των "8"  στην  οργάνωση που θα επικαλείται η Τουρκική πλευρά.

  Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο διεθνής αντίκτυπος να δικαστούν Τούρκοι αξιωματικοί από ελληνικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν στη χώρα τους, με μοναδικά "πραγματικά περιστατικά" όσα ισχυρίζεται ένα κράτος για το οποίο το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως δεν θα τηρούσε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των 8.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων