Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 08:23

  Ψάχνουν τρόπο να μην αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ψάχνουν τρόπο να μην αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τεράστιο- νομικό αλλά και πολιτικό – θέμα, εγείρει η εμφανής προσπάθεια να μην αφεθούν ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, η διοικητική κράτηση των οποίων στο ΑΤ του Ολυμπιακού Χωριού θα λήξει σταδιακά για όλους στο τέλος του μήνα. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο θέμα και η αμφισημία της ελληνικής πλευράς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αφού, σύμφωνα με νομικούς, η οποιαδήποτε παράταση θα αποτελεί νομικό "σκάνδαλο". Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σήμερα – πιθανότατα- η απόφαση του προϊστάμενου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τη νομιμότητα, ή μη, της νέας διοικητικής κράτησης ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

  Υπενθυμίζεται ότι στον συγκυβερνήτη ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim είχε χορηγηθεί άσυλο, αλλά με απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, "πάγωσε" η απόφαση χορήγησης. Ακολούθως, με απόφαση του διοικητή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η εκ νέου κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

  Η στάση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον δικηγορικό σύλλογο να εκδίδει ανακοίνωση πως αυτό "αντίκειται στο άρθρο 46 Ν.4375/2016, καθώς δεν νοείται σύλληψη οιουδήποτε τελεί σε καθεστώς αιτούντος διεθνούς προστασίας και είναι ελεύθερος".

  Ψάχνουν τρόπο

  Οι συνήγοροι των αξιωματικών εμφανίστηκαν χθες ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους και τις αντιρρήσεις τους για το μέτρο της νέας κράτησης που επιβλήθηκε στον πελάτη τους, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της κράτησής του είναι παράνομη και αυθαίρετη.

  Οι δικηγόροι πρότειναν την υποχρεωτική διαμονή τόσο του συγκυβερνήτη όσο και των υπολοίπων επτά σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, ώστε η ΕΛΑΣ να μπορεί να τους επιτηρεί για λόγους ασφαλείας.

  Η πρόταση αυτή, πιθανόν, αποτελεί μια νομική διέξοδο δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο οι οκτώ θα βρεθούν εκτός αστυνομικού τμήματος αλλά ουσιαστικά σε "κατ’ οίκον περιορισμό" με την έννοια πως θα επιτηρούνται από τις αρχές – και -για προφανείς λόγους ασφαλείας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων