Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 00:02

  Υπόγεια σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας για το ονοματολογικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υπόγεια σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας για το ονοματολογικό

  Του Κώστα Ράπτη

  Εξαιρετικά ενοχλημένοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι από την παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία αναφέρεται ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου 'Μακεδονία' ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους”.

  Κατ' ιδίαν, οι κυβερνητικοί κύκλοι διερωτώνται δηκτικά αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Διατυπώνουν μάλιστα και το ρητορικό ερώτημα, αν η ηγεσία της Εκκλησίας, εφόσον ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων της με το να παρεμβαίνει ανοικτά στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας, σκοπεύει να μας πει κιόλας ποιο όνομα θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, προτού εκφράσει άποψη, η ηγεσία της Εκκλησίας, δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση, για να ενημερωθεί για τις θέσεις της και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

  Όπως η ηγεσία της Εκκλησίας, δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις "ιερές υποθέσεις” της, έτσι θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις - ειδικά, σε τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

  Ενισχύοντας μάλιστα τις αιχμές, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών "συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του ποιμνίου τους για το ονοματολογικό.

  Η εκκλησιαστική πλευρά

  "Παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση, το θέμα” τόνισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σε ερώτηση, πάντως αν η Εκκλησία θα λάβει μέρος στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται γιατο θέμα, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση, ενώ ο ίδιος εμφανίσθηκε αντίθετος.

  Υπενθυμίζεται ότι στις 7 και 8 Φεβρουαρίου πρόκειται, ούτως ή άλλως να συγκληθεί, το ανώτατο σώμα της εκκλησιαστικής διοίκησης, η Σύνοδος της Ιεραρχίας, με κύριο αντικείμενο την πλήρωση της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης. Ερώτημα αποτελεί το αν στην ημερησία διάταξη της έκτακτης αυτής συνεδρίασης της Ιεραρχίας θα περιληφθεί, ώστε να μπορέσει να συζητηθεί και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως θα ήταν σύμφωνο με το πνεύμα της ανακοίνωσης της αρκούς Ιεράς Συνόδου.

  Σε αυτήν τονίζεται, άλλωστε ότι το θέμα της ονομασίας έχει επιπτώσεις και σε καθαρά εκκλησιαστικό επίπεδο, ήτοι στην αυτοαποκαλούμενη "Εκκλησία της Μακεδονίας”. Υπενθυμίζεται ότι η σχισματική αυτή Εκκλησία απευθύνθηκε πρόσφατα στον Πατριάρχη Σόφιας ζητώντας από αυτόν την χορήγηση του αυτοκέφαλου. Μια τέτοια ενέργεια, που θα μετέτρεπε την βουλγαρική σε "Μητέρα Εκκλησία” της "μακεδονικής”, θα προκαλούσε, λόγω της αντικανονικότητάς της, σεισμό στις εκκλησιαστικές σχέσεις με Φανάρι και Βελιγράδι. Μοιάζει ωστόσο να δελεάζει τόσο τις εκκλησιαστικές όσο και τις πολιτικές αρχές της Βουλγαρίας, ενώ ταιριάζει και στο πνεύμα των σχέσεων που καλλιεργούν Σόφια και Σκόπια με την συνυπογραφή τον περασμένο Αύγουστο συμφώνου φιλίας και συνεργασίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων