Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 08:07

  Στα... "όπλα" οι φαρμακοποιοί για το ωράριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα... "όπλα" οι φαρμακοποιοί για το ωράριο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:21

  Με βολές κατά της Κυβέρνησης, αλλά και προειδοποιήσεις για επικείμενο "χάος” στο σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων υποδέχεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τις αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων που φέρνει το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

  Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών ήταν έντονες από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές προθέσεις για καθορισμό μίνιμουμ υποχρεωτικής λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα για τα φαρμακεία, αντί για την επιβολή ανώτατου ορίου λειτουργίας που προέκρινε η πλειονότητα των συλλόγων ως απάντηση στην απελευθέρωση και στο διευρυμένο ωράριο που ακολουθούν πολλά φαρμακεία σε κεντρικές περιοχές.

  Το "πλαίσιο” των κινητοποιήσεων σκιαγράφησε χθες με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος σημείωνε πως η "κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της τρόικας, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της και"ρυθμίζει" το ωράριο λειτουργίας… απορυθμίζοντας το”,  υπογραμμίζοντας πως οι αλλαγές στο ωράριο ανοίγουν την "κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη φαρμακευτική περίθαλψη”. Προ ημερών και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, σχολιάζοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη μεταβολή του ωραρίου, είχε αναφέρει πως με τις αλλαγές δεν θα υπάρχει ούτε ένα διανυκτερεύον φαρμακείο στην πρωτεύουσα, προσθέτοντας πως αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι "λίγοι και ισχυροί” του κλάδου”. 

  Τον "ασκό του Αιόλου” είχε ανοίξει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός στα τέλη του Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Είχε ενημερώσει πως υπήρξε διαφωνία αναφορικά με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακοποιών, με το υπουργείο να προτείνει συγκεκριμένο όριο λειτουργίας κατά το πλαίσιο των εμπορικών καταστημάτων. Οι Θεσμοί από την άλλη πλευρά διαφώνησαν με την εν λόγω πρόταση του υπουργείου, προκρίνοντας τη διατήρηση του απελευθερωμένου ωραρίου. 

  Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

  Στο Πολυνομοσχέδιο αναφέρεται πως τα φαρμακεία θα λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως. Με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου, κατανέμονται, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, οι ως άνω 40 ώρες εντός της εβδομάδας, οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα κάτωθι ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α) από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και β) από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. εντός της ημέρας. 

  Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες σύμφωνα με το παρόν διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 20:00 μ.μ έως τις 8:00 π.μ. κάθε ημέρας.

  Οι νόμιμοι εκπρόσωποι και οι υπεύθυνοι φαρμακοποιοί των επιχειρήσεων φαρμακείων που παραβιάζουν τις διατάξεις των περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων τιμωρούνται: α) με φυλάκιση έως έξι μηνών και με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη με χρηματικό πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από δύο 2 έως έξι 6 μήνες.

  Το κλίμα στους κόλπους των φαρμακοποιών είναι πιο έκρυθμο από πότε. Έχει άλλωστε προηγηθεί η  πρόσφατη τροπολογία του υπ. Υγείας για χορήγηση αδειών και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς (καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αλλά και η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικά από τους γιατρούς και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ). Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως η απελευθέρωση (οι τιμές καθορίζονται πλέον από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και όχι από το υπουργείο) έχει φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής και τις περισσότερες φορές είναι υψηλότερη σε σχέση με την προτεινόμενη λιανική που αναγράφεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των μη συνταγογραφούμενων.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων