Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 19:55

  Αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

  Εντείνει τις αντιδράσεις της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, με την απόφασή της να διακόψει την ημέρα ψήφισής του από τη Βουλή, όλες τις συνεδριάσεις στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Η έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εστιάζεται τόσο στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο θεωρεί ότι αποκλείει τον πολίτη από την απρόσκοπτη πρόσβασή του στη Δικαιοσύνη, κατά παράβαση του Συντάγματος όσο και στη διαδικασία νομοθέτησης που ακολούθησε η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του ΔΣ της η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση των δικαστών ζητεί να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση στη διαμεσολάβηση, καθιστώντας την υποχρεωτική, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Ιταλίας.

  Στην ανακοίνωση του το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει: "Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τις σφοδρές αντιρρήσεις της στο σχέδιο νόμου για την διαμεσολάβηση το οποίο πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη (άρθρα 4, 5, 8 και 20 του Συντάγματος). Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα συντελείται με την δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα Δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

  Η Ένωσή μας έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στα πολιτικά κόμματα της Χώρας μία ολοκληρωμένη πρόταση δικαστικής μεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξάγεται από αμερόληπτο και ανεξάρτητο Δικαστή και δεν έχει κανένα κόστος για τον πολίτη. Η σιωπηρή απόρριψη της πρότασής μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η προτίμηση της υποχρεωτικής πολύ δαπανηρής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που αποκλείει εξ αντικειμένου την αντίστοιχη δικαστική μεσολάβηση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επιλογής.

  Σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ιταλίας, δεν υφίσταται σύστημα διαμεσολάβησης με την υποχρεωτικότητα που του δίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου  Δικαιοσύνης, αλλά τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν αποκλειστικά στη βάση της προαιρετικότητας, στη δε Δανία προβλέπεται μόνο η Δικαστική Μεσολάβηση. Αναδεικνύεται ο σοβαρός νομικός προβληματισμός που απασχόλησε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προβλέψεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ (Joined Cases C-317/08 to C-320/08 Rosalba Alassini and Others v Telecom Italia SpA and Others, Απόφαση της 14ης Ιουνίου 2017). Κατ’ ακολουθία των παραπάνω θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς έκδοση σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης. Άλλωστε από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εισαγωγή του συστήματος της υποχρεωτικής ιδιωτικής μεσολάβησης ήταν προαπαιτούμενο των δανειστών αλλά αντίθετα φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

  Αποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ως διαμαρτυρία για το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης. Εξουσιοδοτείται το Προεδρείο για την υλοποίηση της απόφασης."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων