Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 17:47

  Τουρκία: Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ "το συντομότερο δυνατό"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τουρκία: Περιμένουμε την έκδοση των οκτώ "το συντομότερο δυνατό"

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:28

  Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το υπουργικό συμβούλιο, για την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Süleyman Özkaynakçı, είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση και συνέχισε: "...με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αναμένουμε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας."

  Ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Και στις δύο χώρες, συνέχισε, "...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.

  Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης."

  Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματούχων τέθηκε σε επίπεδο κορυφής κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε παραπέμψει τον Τούρκο πρόεδρο στην απόφαση του Αρείου Πάγου, διαμηνύοντας πως το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

  Η δήλωση Μποζντάγ συνιστά επίσης έμμεση απόρριψη της ιδέας του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί δίκης των οκτώ στην Ελλάδα, αν και ακόμα δεν είναι σαφές εάν είναι νομικά εφικτό.

  Άγνωστο παραμένει εν τω μεταξύ εάν οι οκτώ αξιωματικοί θα λάβουν άσυλο στη χώρα μας.

  Σήμερα το πρωί το Διοικητικό Εφετείο ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση ασύλου που είχε εγκρίνει για τον πρώτο εκ των οκτώ η αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή.

  Η προσφυγή κατά της παραχώρησης ασύλου έγινε από την ίδια την κυβέρνηση, με τους δικηγόρους του δημοσίου να επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον που πηγάζει από την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία.

  Η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου. Η χαμένη πλευρά αναμένεται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Ερωτήματα για την αναστολή ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

  Ελληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες: Παράνομη η απόφαση κράτησης του Τούρκου στρατιωτικού

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων