Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 14:15

  Κοντονής: Άλμα προς τα εμπρός το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κοντονής: Άλμα προς τα εμπρός το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

  Άλμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη Τύπου, το νομοσχέδιο που προωθείται για τη διαμεσολάβηση.

  Ο Στ. Κοντονής τόνισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι "εμβληματικό νομοθέτημα", απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

  Πρόσθεσε δε πως πρόκειται για πρωτοποριακό θεσμό ακόμη και σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού αποτελεί, όπως είπε, "ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία του παρότι εφαρμόζεται από το 2010".

  "Ένας λαϊκός θεσμός που λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα γίνεται νόμος του κράτους, θωρακίζεται θεσμικά και εξοπλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ", επισήμανε ο κ. Κοντονής.

  Υπεραμύνθηκε δε των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του πολιτική να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "ο στόχος είναι διπλός. Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από τη δικαστηριακή  ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων , σε ιδιωτικές διαφορές. Ο δεύτερος στόχος είναι  εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορά, της κοινωνικής ειρήνης".

  Σύμφωνα με τον Στ. Κοντονή, με το νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται  ο θεσμικός  ρόλος του δικηγόρου. "Το κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι (πολίτες και επιχειρηματίες), το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη" υπογράμμισε ο υπουργός.

  Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του προέδρου και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής είπε πως πρόκειται για  δομικά λανθασμένες αντιλήψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται  στις δικαστικές αίθουσες. "Νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη αυτή την άποψη. Από κανένα πολίτη δεν στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Λυπάμαι που αυτή η αντίληψη εκφράζεται από δικαστές ".

  Μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συσταθεί Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης ενώ παράλληλα θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της δικαστικής διαμεσολάβησης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων