Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Δεκ-2017 08:18

  Η αλήθεια για το πόθεν έσχες των δικαστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η αλήθεια για το πόθεν έσχες των δικαστών

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι: Ο αφορισμός πως οι δικαστές δεν θέλουν να ελέγχονται είναι κατάφωρα άδικος. Οι δικαστές είναι -πιθανότατα- η πρώτη επαγγελματική κατηγορία πολιτών που υπέβαλε πόθεν έσχες πριν από 25 χρόνια. Το έκαναν, το κάνουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Συνεπώς η διαπυπωθείσα άποψη, από κυβερνητικά χείλη, πως οι δικαστές δεν θέλουν να ελέγχονται είναι λανθασμένη και -πιθανότατα- άδικη, ενταγμένη σε μια ρητορική η οποία επιχειρεί να απαξιώσει ηθικά μια κατηγορία δημοσίων λειτουργών που βάλλονται πανταχόθεν.

  Όπως εξήγησε το Capital.gr προφανώς και στόχος είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση, καθώς και αυτές που έρχονται (κυρίως για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου), την έκβαση των οποίων φοβάται ευλόγως η κυβέρνηση. Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος: Δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική στις δικαστικές αποφάσεις; Προφανώς αλλά, για όσους το ξεχνούν, η υπόθεση των πόθεν έσχες εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Τι έχει γίνει

  Όλα είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο όταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και ακύρωσε την υπουργική απόφαση (του 2016) που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

  Τι έλεγε εκείνη η απόφαση, η οποία εκδόθηκε μεν μετά από αίτημα των δικαστικών ενώσεων πλην αφορά συνολικά τους υπόχρεους σε υποβολή πόθεν έσχες:

  -Κατ αρχήν κρίθηκε συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή (για όλους τους υπόχρεους και τους δικαστές) "διότι η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων".

  -το δικαστήριο έκρινε για το σύνολο των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες (δικαστές, αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ) ως αντισυνταγματική την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ)  των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ

  -Κρίθηκε αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων

  -Κρίθηκε επίσης πως μετά την πρώτη δήλωση, στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή

  -Ειδικά για τους δικαστές δέχεται πως στο 15μελές όργανο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεών τους θα πρέπει να συγκροτείται "τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων" και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία".  Το ίδιο ισχύει και για σύζυγο δικαστικού/ής λειτουργού.

  Η αίτηση ακύρωσης

  Ως γνωστόν η απόφαση εκδόθηκε 2 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες και ενώ είχαν δοθεί ήδη από την κυβέρνηση 3 παρατάσεις για την υποβολή περιμένοντας το ΣτΕ. Η κριτική εδώ έχει βάση καθώς η απόφαση καθυστέρησε περί τον ένα χρόνο, άρα σωστή η δυσαρέσκεια εν προκειμένω. Τότε λοιπόν, στις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση δεν έδωσε νέα παράταση, αλλά εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση. Έτσι όλοι οι υπόχρεοι έσπευσαν να υποβάλουν δήλωση. Οι δικαστές, όμως, προσέφυγαν άμεσα στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτημα προσωρινής διαταγής την οποία πέτυχαν αλλά και αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά της νέας υπουργικής απόφασης, διότι δεν προλάβαιναν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Η αναστολή τους δόθηκε και η υπόθεση εκκρεμεί επί της ουσίας. Γι' αυτό οι δικαστές φωνάζουν πως γίνεται κριτική "επί εκκρεμούς υπόθεσης". Βέβαια εδώ υπάρχει το ζήτημα της (προσωρινής) εξαίρεσης των δικαστών από την υποβολή όταν οι άλλοι πολίτες έτρεχαν σαν τρελοί για να προλάβουν.  

  Η "αντιδικία"

  Όσα έγιναν λοιπόν στην Ένωση Εισαγγελέων μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΣτΕ ήταν το επιστέγασμα μιας υποβόσκουσας κόντρας. Η αλήθεια όμως είναι – πέραν του πρωτοφανούς του συμβάντος σε δημόσια θέα- πως ο κ. Κοντονής μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν από αυτούς που είχαν ασκήσει την πιο δριμεία κριτική για τους δικαστές. Άλλοι – και από άλλα υπουργεία- είχαν κυρίως την "πρωτοκαθεδρία". Προφανώς λοιπόν, τα άκουσε χωρίς να φέρει και το κύριο βάρος της ευθύνης.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων