Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Δεκ-2017 13:39

  Πρόεδρος ΣτΕ: Καταγγέλλει ωμή παρέμβαση Κοντονή στη Δικαιοσύνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρόεδρος ΣτΕ: Καταγγέλλει ωμή παρέμβαση Κοντονή στη Δικαιοσύνη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Φραστική σύρραξη μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή σημειώθηκε το πρωί στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Ο ανώτατος και αρχαιότερος δικαστής της χώρας κατήγγειλε για "ωμή παρέμβαση" κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με αφορμή  τη σκληρή κριτική του τελευταίου, λίγα λεπτά πριν, στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες.

  "Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης και κυβέρνησης" είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ και συνέχισε:

  "Είδα όμως  η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα  από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα .Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή ούτε κουφή, ούτε τυφλή", κατέληξε καταχειροκροτούμενος

  Καταγγελίες Κοντονή

  Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης  είχε χαρακτηρίσει "πρόβλημα"  την  πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών, προκαλώντας την αντίδραση του κ.Σακελλαρίου ο οποίος απάντησε: "Ελάτε τώρα. Τι είναι αυτά που λέτε. Θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω"

  Υπουργός Δικαιοσύνης: Μη με διακόπτετε. Όπως το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο ,άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει  ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  στη διαδικασία του ελέγχου.

  Ο κ. Κοντονής επίσης  αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης υπονοώντας την πολύμηνη αναμονή για την έκδοση του βουλεύματος που αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και το πόθεν έσχες των δικαστών.

  "Πρέπει  να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα  όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο απ’  όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε  την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο  σημαντικό ζήτημα. Πρόβλημα  είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες" υπογράμμισε ο Σταύρος Κοντονής.

  "Δεν υπήρξε πρόθεση  απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και  θα καταθέσουμε αυτά  που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως" απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Δημ. Ασπρογέρακας και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις λέγοντας : "Κανείς δεν μπορεί  να απαιτήσει  από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη" τόνισε.

  Κ. Καραγκούνης: "Η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη"

  Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης μετέφερε "τον θερμό χαιρετισμό του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσής σας. Επιτρέψτε μου να πω ως μια πρώτη γενική παρατήρηση ότι ανεξαρτήτως των φάλτσων της πολιτικής που εσχάτως, δυστυχώς, είναι πάρα πολλά, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές. Και είναι μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία σκέφτεται με βάση αυτόν κάθε αυτόν τον νόμο και έχει καταφέρει με την έννοια αυτή να είναι και ένα βήμα μπροστά από την πολιτική. Προς επίρρωση των όσων λέω θα σας δώσω δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η κυβέρνηση. Όμως η δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση τον νόμο και το σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Διότι άκουσα τον υπουργό νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς.

  Πάταξη διαφθοράς με βοσκοτόπια, με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παπαδόπουλους δεν γίνεται. Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς. Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό  που καταδεικνύει πολύ πιο έντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές, και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο, το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους. 

  Αναφέρθηκα σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις γιατί τις ξέρει ο κάθε Έλληνας και καταδεικνύουν αυτό που εγώ από πρώτο χέρι έχω γνωρίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πως, όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για τη δικαιοσύνη, αυτόματα σημαίνει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, γιατί, όταν οι πολίτες ρωτώνται για τους θεσμούς για τους οποίους έχουν περισσότερο εμπιστοσύνη,  η δικαιοσύνη τα πάει πάντοτε καλύτερα από την πολιτική. Όποτε, ναι μεν η πολιτική έχει τον ρόλο της να διαδραματίσει, όμως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητοι δικαστές και εισαγγελείς σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα βήμα μπροστά από την πολιτική, και αυτό αποδεικνύουν και οι δυο προηγούμενες περιπτώσεις που σας ανέφερα και πλείστα άλλα παραδείγματα. 

  Αν μάλιστα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη συνεχίσει σε αυτή τη ρότα με αρωγό και με θεσμική ενίσχυση από την πολιτική, τότε θα γίνει ακόμη πιο προσιτή στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και το αναφέρω αυτό για να καταδείξω τη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι κυβερνήσεις και με πόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα έπρεπε να χειρίζονται τον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση, που συμπληρώνει κοντά 3 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, για τον τομέα της δικαιοσύνης είναι σαν να έχουν περάσει άπρακτα. Άκουγα νωρίτερα τον υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον Σύριζα και τα στελέχη του να φωνάζουν "κανένα", προσέξτε, "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών; Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του.

  Ν. Σαλάτας: "Μας μαλώνει ο υπουργός;"

  Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας στη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι οι δικαστές δέχονται τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει, και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος. Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για τον λόγο αυτό έχει αυτήν τη συμπεριφορά. Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονής, έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του. Διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες.

  Συνέχεια στην κόντρα δίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης

  Κοντονής για Σακελλαρίου: "Και οι κρίνοντες κρίνονται για τις αποφάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους"

  Σε αναζωπύρωση οδηγείται η κόντρα που ξέσπασε το πρωί μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΣτΕ, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρώτος στην απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα του πόθεν έσχες. Με δήλωσή του ο κ. Κοντονήςς αναφέρει:

  "Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα, δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους".

  Διαβάστε ακόμα:

  - ΝΔ: Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει τον αρμόδιο υπουργό

  - ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση με θρασύ τρόπο παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων