Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Δεκ-2017 17:16

  Πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

  Η διαδρομή των 40 ετών που έχει διανύσει έως σήμερα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταγράφηκε κατά την πανηγυρική εκδήλωση που έγινε σήμερα παρουσία του πολιτικού και δικαστικού κόσμου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

  Αναλυτικότερα, η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαινιώτη, η οποία έκανε τον απολογισμό της Ένωσης και αναφέρθηκε στην ιστορία της από της ιδρύσεως το 1976 έως σήμερα, ενώ έκανε αναφορά στα βασικά σημεία της διαδρομής της που αποτέλεσαν σταθμούς, όπως είναι η έκδοση της εφημερίδας "Βήμα Διοικητικών Δικαστών", το περιοδικό "Διοικητική Δίκη", η μεταφορά των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας από το "Αχούρ Παλλάς", όπως το έλεγαν τότε, της οδού Σοφοκλέους στο νέο δικαστικό μέγαρο κοντά στη σταθμό του μετρό της Πανόρμου, επί της οδού Ριανκούρ, κ.λπ. Ακόμη, η κυρία Λαινιώτου επισήμανε ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στον κανονισμό της Ένωσης. 

  Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τόνισε ότι διαχρονικά είναι ανεκτίμητη η προσφορά των διοικητικών δικαστών. Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σε βάθος χρόνου, "αιώνα θα έλεγα, χωρίς τη συμβολή των διοικητικών δικαστών". 

  Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου, εκπροσωπώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, επισήμανε ότι οι αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων αποτελούν οδηγό για το υπουργείο, το οποίο πλέον ότι θα είναι δίπλα στους διοικητικούς δικαστές και σημείωσε ότι θέλει να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος μαζί τους. 

  Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή των διοικητικών δικαστών στο κράτος δικαίου και επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση στοχεύει στο μέλλον. 

  Η γενική επίτροπος επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της Ένωσης και των διοικητικών δικαστών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους διοικητικούς δικαστές να μεταπηδούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αναφέρθηκε και στο δικαστικό συνδικαλιστικό κίνημα.

  Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων ο Νίκος Παναγιωτοπουλος (ΝΔ), ο Νικόλας Κανελλόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη - Κίνημα Αλλαγής), ο Μανώλης Συντιχάκης (ΚΚΕ) και ο Βασίλης Σπύρου (Ένωση Κεντρώων). 

  Η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε "στη συνταγματική διάσταση των δικαστικών Ενώσεων". Καταρχάς, εξιστόρησε τη διαδρομή της συνδικαλιστικής δράσης των δικαστών από τον Ιανουάριο του 1958 που ιδρύθηκε το πρώτο δικαστικό σωματείο με την επωνυμία "Ένωσις Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων" έως σήμερα. Ειδική αναφορά έγινε στην εξέχουσα την εποχή εκείνη προσωπικότητα του αρεοπαγίτη Αντωνίου Φλώρου, "ο οποίος είχε δώσει τότε αγώνες για τα δικαιώματα των δικαστών, αλλά και των πολιτών που κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη". 

  Αναφορά όμως έκανε η κυρία Σακελλαροπούλου και στο κατασταλτικό έργο του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώτου πρωθυπουργού της κυβέρνησης των Συνταγματαρχών (Απρίλιος - Δεκέμβριος 1967), Κωνσταντίνου Κόλλια, "ο οποίος ουσιαστικά αδρανοποίησε τα πρώτα συνδικαλιστικά βήματα των δικαστών". 

  Η αντιπρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ακανθώδη διαδρομή τόσο του αείμνηστου Αντώνη Φλώρου όσο και άλλων δικαστών. Ο Αντώνης Φλώρος, καθώς και οι δικηγόροι του, Γεώργιος Μαγκάκης, Θανάσης Ζούκας και Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εκτοπίσθηκαν τότε, ενώ ακολούθησαν οι παραιτήσεις του τότε προέδρου του ΣτΕ Μιχαήλ Στασινοπούλου. Άμεσα ακολούθησαν οι παραιτήσεις ενός αντιπρόεδρου και επτά σύμβουλων του ΣτΕ, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Μιχαήλ Στασινοπούλο.  

  Κατά τη συνταγματική αναθεώρηση το 1975 ψηφίσθηκε η διάταξη του άρθρου 89 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στην οποία ορίζεται ότι "επιτρέπεται η συγκρότηση ένωσης δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει". 

  Σήμερα, σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου, "δεν αμφισβητείται ο συνδικαλιστικός χαρακτήρας των δικαστικών ενώσεων", ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα κρατούντα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της σύστασης και λειτουργίας δικαστικών ενώσεων. 

  Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κυρία Σακελλαρόπουλου αναφέρθηκε στο "καυτό" θέμα της κριτική των δικαστικών αποφάσεων και στον τρόπο αντίδρασης των δικαστικών ενώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Συχνά αμφισβητείται η κοινωνική νομιμοποίηση του δικαστικού σώματος, ιδίως ενόψει συγκεκριμένων αποφάσεων με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Στον τομέα αυτό, μεγάλη σημασία έχουν η πειθώ και ο δημόσιος χαρακτήρας των δικαστικών αποφάσεων. Ο δικαστής αποτελεί μέρος του κοινωνικού συνόλου. Το κοινωνικό περιβάλλον, τα ΜΜΕ, η προσωπικότητα και οι πεποιθήσεις του, όπως και οι συνθήκες υπό τις οποίες ασκεί το λειτούργημά του, επηρεάζουν αναπόφευκτα το περιεχόμενο της δικαστικής κρίσης. Σε καμία όμως περίπτωση οι παράγοντες αυτοί δεν πρέπει να περιορίζουν την αμεροληψία του και τη δυνατότητά του να εκφέρει δίκαιη κρίση, κρίση δηλαδή σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες δικαίου και όχι με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα" και προσέθεσε: 

  "Η δικαστική εξουσία, πέρα από τον εσωτερικό έλεγχο μέσω των ενδίκων μέσων, ελέγχεται κοινωνικά και πολιτικά με την κριτική των δικαστικών αποφάσεων. Η κριτική αυτή, η οποία μπορεί να είναι επιστημονική ή και πολιτική, αποτελεί ουσιώδες χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος και συμβάλλει στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνεται αποδεκτή, τόσο από τους δικαστές όσο και από τις ενώσεις τους, οι οποίες ελλείψει γραφείων Τύπου των δικαστηρίων είναι υποχρεωμένες σε κάποιες περιπτώσεις να καλύπτουν και τον ρόλο αυτό. Διαφορετική είναι η περίπτωση που υπό το ένδυμα της κριτικής υποκρύπτεται επίθεση κατά των δικαστών που εξέδωσαν μία μη αρεστή απόφαση. Το ζήτημα πάντως αυτό είναι εξαιρετικά λεπτό και η αντιμετώπισή του από τις Ενώσεις πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, και πάντα στα πλαίσια της θεσμικής ψυχραιμίας και νηφαλιότητας που πρέπει να διέπουν κάθε αντίδραση των δικαστών". 

  Τέλος, κλείνοντας η κυρία Σακελλαρόπουλου, αναφέρθηκε και στους δικαστές της γείτονας χώρας, επισημαίνοντας: "Πρόσφατα, το βραβείο Βάσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απονεμήθηκε στον Μουράτ Αρσλάν, πρόεδρο της Ανεξάρτητης Ένωσης Τούρκων Δικαστών, ο οποίος είναι στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2016". 

  Ο δεύτερος εκ των ομιλητών, ο διευθύνων το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Εφετών Ηλίας Κοντοζαμάνης, με ένα δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς παράλληλα έχει ενταχθεί στον χώρο της τέχνης με την δεύτερη ιδιότητα του, αυτή του ζωγράφου, αναφέρθηκε στην ιστορία και στους αγώνες της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

  Ο κ. Κοντοζαμάνης καταρχάς ανέφερε ότι "σήμερα, χάρις στους αγώνες όλων που αποτελούν την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, μπορούμε να πούμε μετά λόγου γνώσεως, ότι υπάρχουν δικαστές σε όλη την Ελλάδα που είναι κοντά στον πολίτη, για να τον προστατεύσουν από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης". 

  Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έκανε αναφορά στο ρόλο του δικαστή στη σημερινή κοινωνία, σημειώνοντας: "Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν ο σύγχρονος δικαστής του 21ου αιώνα, σε μια εποχή ιδιαιτέρως μεταβατική, σε μια εποχή ναι μεν ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και έντονης αμφισβήτησης αξιών και παλαιών προτύπων, να μένει κλεισμένος στο γραφείο του και να παρακολουθεί ως θεατής να περνούν από μπροστά του τα φαινόμενα αυτά σαν σε κινηματογραφική ταινία. Πρέπει να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, να ακούει τον παλμό της, να ενσωματώνει υπάρχουσες αγωνίες, να αφουγκράζεται, να παρατηρεί, να στοχάζεται και γενικά να έχει τα εφόδια εκείνα, ώστε να εφαρμόσει το νόμο, σύμφωνα με το δέον γενέσθαι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις".

  Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε: "40 χρόνια Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ένας διαρκής αγώνας που έγραψε ιστορία, όχι μόνο για την καλυτέρευση των συνθηκών απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και την αξιοπρεπή δικαστική ζωή, αλλά και για να γίνει ο λαός κοινωνός του παρατιθέμενου δείπνου δικαιοσύνης, ο οποίος έρχεται στα διοικητικά δικαστήρια και ζητάει το δίκαιο και το δίκιο του".

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων