Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 14:47

  Σοβαρές ελλείψεις στα Οδοντιατρικά Τμήματα του ΕΣΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σοβαρές ελλείψεις στα Οδοντιατρικά Τμήματα του ΕΣΥ

  Σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό αντιμετωπίζουν τα Οδοντιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που παρέχουν οδοντιατρική περίθαλψη σε άτομα με αναπηρία, σε ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό ή σύνδρομο Down, καθώς και σε φορείς του Aids, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να είναι "πολύμηνες". Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και υπεύθυνη του Στοματολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου "Ασκληπιείο" Βούλας, Φλώρα Ζερβού, σε ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με τίτλο "Ο οδοντιατρικός ασθενής με HIV λοίμωξη".
   
  Όπως ανέφερε η κ. Ζερβού, αν και 82 από τα 117 νοσοκομεία της χώρας διαθέτουν οδοντιάτρους, μόνο σε 21 (νοσοκομεία της χώρας) πραγματοποιούνται οδοντιατρικές επεμβάσεις υπό γενική αναισθησία σε ασθενείς με βεβαρημένη υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Όπως σημείωσε, οι ασθενείς στην Αττική μπορούν να απευθυνθούν μόλις σε τρία νοσοκομεία: Στο "Ακληπιείο Βούλας", το Νοσοκομείο Νίκαιας και στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Επεμβάσεις γίνονται και στα παιδιατρικά "Αγία Σοφία" και "Παίδων Πεντέλης", μόνο για μικρούς ασθενείς.
   
  "Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο, για τους συγκεκριμένους οδοντιατρικούς ασθενείς, είναι πολύμηνες. Μόνο στο "Ασκληπιείο" Βούλας η λίστα φθάνει τους οκτώ μήνες" επισήμανε η κ. Ζερβού.
   
  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες οδοντιατρικές μονάδες υπό γενική αναισθησία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές και η ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών. "Σήμερα, υπάρχουν πολλοί νομοί χωρίς μονάδες και οι ασθενείς μεταφέρονται με δικά τους έξοδα σε άλλες πόλεις για την οδοντιατρική τους περίθαλψη" υπογράμμισε η ίδια. Όπως εξήγησε, για να λειτουργήσουν τέτοιες οδοντιατρικές μονάδες και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας στο αντικείμενο της αντιμετώπισης του ειδικού οδοντιατρικού ασθενούς και να θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση-ειδικότητα στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική-Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας, η οποία θα διασφαλίσει την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των οδοντιάτρων σε αυτό το αντικείμενο και την παροχή βελτιωμένης ειδικής οδοντιατρικής φροντίδας.

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων