Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 19:33

  Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ‘'Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων - Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις''.

  Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, τη σύσταση και τήρηση του Εθνικού Μητρώου Διαστημικών Αντικειμένων και την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

  Πιο συγκεκριμένα: Συνίσταται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ‘'ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.'' (ΕΛ.Δ.Ο. Α.Ε.) η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Η διάρκεια του Οργανισμού ορίζεται στα τριάντα (30) έτη με δυνατότητα παράτασης και με έδρα τον Δήμο Αθηναίων. Τέλος, το μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. ορίζεται στο ποσό των 60 χιλ. ευρώ, καταβαλλόμενο εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.

  Πηγές του υπ. ΨΗΠΤΕ: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στον τομέα του διαστήματος

  Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Επίσης, η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα.

  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση: Θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων. Καθορίζεται η διαδικασία για την καταχώριση των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικό Μητρώο, βάση αρχών του διεθνούς δικαίου. Ιδρύεται Οργανισμός ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία ευέλικτης μορφής θα αναλάβει υπό την εποπτεία της Πολιτείας - το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα.

  Πλέον, βάση πρωτοβουλιών του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, καθίσταται ευχερέστερη η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής, διευκολύνεται η συμμετοχή της χώρας σε εφαρμογές, προγράμματα και πόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενισχύονται οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το διάστημα, όπως εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης , επιτήρηση συνόρων κλπ), ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα ελληνικά και διεθνή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της διασύνδεσης της επιστήμης και της έρευνας με την παραγωγή, και τέλος, δημιουργείται ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων