Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 12:03

  Δεν έγιναν δίκες στο Ειρηνοδικείο εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν έγιναν δίκες στο Ειρηνοδικείο εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:03

  Ματαιώθηκαν όλες οι δίκες που επρόκειτο να γίνουν σήμερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας εξαιτίας των συνθηκών "ασφυξίας" που επικρατούσαν στις δικαστικές αίθουσες από τη ρίψη των χημικών και τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των χθεσινών πλειστηριασμών.

  Η ανακοίνωση έγινε από τη διοίκηση του δικαστηρίου με ντουντούκα στους διαδρόμους, διότι δεν μπορούσαν να μπουν μέσα στις αίθουσες λόγω της κατάστασης και να ανακοινωθεί από έδρας. 

  Μάλιστα, όλες οι υποθέσεις θα εισαχθούν εκ νέου στο πινάκιο χωρίς να επιβαρυνθούν οι διάδικοι με δικαστικά έξοδα, καθώς δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη ματαίωση των υποθέσεων. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου δηλώνουν πως απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους για τους ίδιους λόγους.

  Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου αναφέρουν: 

  "Σήμερα 30-11-2017, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όλες οι υποθέσεις ματαιώθηκαν με απόφαση της Διοίκησής του, για λόγους ανωτέρας βίας λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την ρίψη χημικών εντός του κτιρίου στην χθεσινή διαδικασία των πλειστηριασμών.

  Το Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 30-11-2017, ώρα 08.00 π.μ., και για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποφάσισε ομόφωνα την διακοπή όλων των εργασιών της Γραμματείας που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου - Πταισματοδικείου Αθηνών μέχρι τις 11.00 π.μ. και επανεκτίμηση της κατάστασης.

  Στις 10.30 π.μ. το Δ.Σ. συνεδρίασε εκ νέου και λαμβάνοντας υπόψη του ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από άποψη υγιεινής για να πραγματοποιηθούν εργασίες εντός του κτιρίου, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή όλων των εργαζομένων στο κτίριο και για όλη την διάρκεια  του ωραρίου.

  Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι ο χώρος των δικαστηρίων μετετράπη σε πεδίο μάχης με επακόλουθο να προκληθούν επισφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους, δικηγόρους και πολίτες και καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Αθηνών.

  Το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι συνέπειές του, υπηρεσιακές αλλά και κοινωνικές θα απασχολήσει το επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας".​​

  Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Capital.gr: Επεισοδιακή πρεμιέρα έκαναν χθες οι πλειστηριασμοί. Ξύλο, ύβρεις, ρίψη χημικών, τραυματισμοί ήταν το σκηνικό χάους που επικράτησε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας όπου διεξήχθησαν πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή. Την εκκίνησή τους έκαναν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα διενεργούνται με το πάτημα ενός κουμπιού από την έδρα των συμβολαιογράφων.

  Με ηλεκτρονική μορφή έγιναν 2 πολλαπλοί πλειστηριασμοί (πρόκειται για πλειστηριασμούς που γίνονται για περισσότερα από ένα ακίνητα με ενιαία διαδικασία) με επισπεύδουσα τη Eurobank. O πρώτος αφορούσε 4 αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ και ο δεύτερος μεζονέτα 360 τ.μ. με 2 θέσεις στάθμευσης. Ο πρώτος πλειστηριασμός απέβη άγονος, στον δεύτερο αγοραστής, στην εμπορική τιμή του ακινήτου που είχε οριστεί στις 780.000 ευρώ, βγήκε η ίδια η επισπεύδουσα τράπεζα. 

  Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. 

  Σε φυσική μορφή, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν χθες 29 πλειστηριασμοί εκ των οποίων έγιναν οι 20 και υπήρξε κατακύρωση στους 10. Η διενέργεια των πλειστηριασμών αυτών συνοδεύτηκε από άγρια επεισόδια, με συγκρούσεις των ΜΑΤ με μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω" και αλληλέγγυους, οι οποίοι επιχείρησαν να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς, εξαπολύοντας και ύβρεις ("είστε δοσίλογοι") κατά του προέδρου των συμβολαιογράφων. Τα ΜΑΤ δεν επέτρεπαν στα μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω", στις άλλες συλλογικότητες, στα μέλη του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας και στα μέλη του ΠΑΜΕ να προσεγγίσουν τους συμβολαιογράφους και στις επιθέσεις των τελευταίων απάντησαν με γκλοπς και χημικά. Η ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση είχε και τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κινήματος "Δεν πληρώνω", Λεωνίδας Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και μέλος της ΛΑΕ, Θανάσης Μπαρτζώκας.

  Παρά την επεισοδιακή πρεμιέρα, πάντως, η εκκίνηση των πλειστηριασμών είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν άνοδο 6,50%, αποτιμώντας θετικά το ότι οι τράπεζες αρχίζουν να αποκτούν στην ουσία τον έλεγχο των ενεχύρων τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην άνοδο προσμέτρησε και το επιτυχημένο swap ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, η εκκίνηση των πλειστηριασμών επιβεβαιώνει το σενάριο στη βάση του οποίου κινούνται κυβέρνηση και δανειστές: να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup.

  "Παρατηρητής" της χθεσινής εκκίνησης των πλειστηριασμών ήταν ο SSM, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Για τον SSM το σημαντικό είναι μέσω των πλειστηριασμών να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αρχίσει να αποκαθίσταται κουλτούρα πληρωμών προς τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι για το πρώτο διάστημα (Δεκέμβριο) δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και δεν πρόκειται να θέσουν σε πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία.

  Πάντως, το θέμα του ορισμού της πρώτης κατοικίας, φαίνεται ότι θα αποτελέσει προσεχώς θέμα προς διευθέτηση από την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδρούντες στους πλειστηριασμούς επικαλούνται ότι αυτοί στρέφονται κατά της πρώτης κατοικίας. Το αιτιολογικό αυτό μπορεί να κριθεί για την αλήθειά του μόνο δικαστικά (και το δικαστήριο να προσδιορίσει τι θα πρέπει να εκποιήσει ο οφειλέτης για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του) αν και χρησιμοποιείται εκ των προτέρων για να ακυρώσει τη διαδικασία και να στοχοποιήσει τους συμβολαιογράφους.

  Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό για όσους είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη, οι οποίοι παίρνουν αναστολή από τον πλειστηριασμό μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεσή τους.

  Χθες, ενόψει της έναρξης των πλειστηριασμών, νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης , αλλά και η ΟΤΟΕ, η οποία επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και οι άνεργοι, θα πρέπει να προστατευθούν πλήρως, εξασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στην πρώτη κατοικία, μέσα από κάθε μορφής ρυθμίσεων των οφειλών τους. Παράλληλα, επανέφερε παλαιότερη πρότασή της για ίδρυση Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Απόκτησης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε  στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε τουλάχιστον 2.000 – 3.000 πλειστηριασμούς μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου μέσω αυτών να διαμορφωθεί εικόνα για τη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να διαμορφωθούν αναλόγως οι παραδοχές για τα stress tests.  

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στο Ειρηνοδικείο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων