Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 09:14

  Ήταν κάποτε ένα "σκάνδαλο" που το έλεγαν δομημένο ομόλογο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ήταν κάποτε ένα "σκάνδαλο" που το έλεγαν δομημένο ομόλογο

  του Παναγιώτη Στάθη 

  Η δικαστική αποτίμηση μιας υπόθεσης που κάποτε -την περίοδο 2007-09- αποτέλεσε σημαία "σκανδάλου", αυτής της αγοράς του περίφημου δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί, μέχρι στιγμής στο συμπέρασμα πως πρόκειται για "τζίφο" που έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια, ΔΕΝ είχε πραγματοποιηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα αποτύπωνε αν τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν ζημιά από την αγορά των ομολόγων.

  Πιθανόν είναι ακραία η διατύπωση αλλά υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

  Κατ αρχήν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δυο μεγάλες δίκες:

  - Η πρώτη αφορά την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, εκδόσεως Ελληνικού Δημοσίου που αγοράστηκε από το Ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ) και το ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών). Η δίκη με κατηγορούμενους 10 άτομα, εκδικάζεται ακόμα σε πρώτο βαθμό.

  Παράδειγμα πρώτο
  Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση που δικάζεται από τον Οκτώβρη του 2016, είχαν προφυλακιστεί άνθρωποι και είχαν απορριφθεί δεκάδες αιτήματα για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να διαπιστωθεί αν τελικά από την αγορά των ομολόγων ζημιώθηκαν τα ταμεία.

  Η υπόθεση έφτασε στη δίκη μετά από τόσα χρόνια αφού προηγουμένως το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλλει τη διαδικασία και να διατάξει πραγματογνωμοσύνη. Αυτή έγινε, και στη δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβρη ο πραγματογνώμονας είπε πως τα δύο ομόλογα ήταν απολύτως "καθαρά".

  Για το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ προκύπτει ότι: κατά τον χρόνο έκδοσης του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ο οποίος συμπίπτει και με τον χρόνο κτήσης του, με χρήση της μεθόδου του εσωτερικού συντελεστή απόδοσης η θεωρητική μέση σταθμική απόδοσή του θα ανέρχετο σε 5,119% ετησίως, σταθερή για όλη την εικοσαετή διάρκειά του.

  Η εύλογη αξία του ομολόγου θα ανέρχετο σε 105,357% επί της ονομαστικής αξίας του, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερη από την τιμή έκδοσης του ομολόγου που ήταν 100% επί της ονομαστικής αξίας τους. Ως εκ τούτου ο επενδυτής –ΤΣΠΕΑΘ– θα έπρεπε να αποφανθεί θετικά υπέρ της κτήσης του εν λόγω ομολόγου

  Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει ο πραγματογνώμονας και για το δομημένο ομόλογο της Alpha Bank, που εκδόθηκε στις 12/2/2007 αντί ποσού 130 εκατομμυρίων ευρώ και αποκτήθηκε από το ΤΕΑΥΦΕ. Ότι δηλαδή "η εύλογη αξία του ομολόγου θα ανέρχετο σε 102,21% επί της ονομαστικής του αξίας, αρκετά μεγαλύτερη από την τιμή έκδοσης του ομολόγου που ήταν 100% επί της ονομαστικής του αξίας".

  Μετά από αυτά, όπως έγραψε το Capital.gr, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και των 10 κατηγορουμένων από αυτή την κατηγορία.

  Παράδειγμα δεύτερο
  -Η δευτερη υπόθεση αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν 12ετούς διάρκειας, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε στα εξής τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία:

  1. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)
  2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ)
  3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ)
  4. Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).

  Πρωτόδικα επιβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους βαριές ποινές που έφτασαν μέχρι και τα 25 έτη. Δικαστικά έχει κλείσει μόνο η δικογραφία που αφορούσε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών ομολόγων ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, με την ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγορουμένων από το δικαστήριο του πρώτου κιόλας βαθμού.

  Για αυτή την υπόθεση, η οποία ήδη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μόλις πρόσφατα αναγκάστηκε το δικαστήριο να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί αν τελικά υπήρξε ζημία για τα ασφαλιστικα ταμεία, αν και το προηγούμενο συμπέρασμα στη δίκη ΤΣΠΕΑΘ - ΤΕΑΦΥΕ, προφανως και δείχνει το δρόμο.

  Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν εννιά χρόνια από το ξέσπασμα του αποκαλούμενου "σκανδάλου των δομημένων ομολόγων" για να αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη να δώσει εντολή για τη διενέργεια της επίμαχης πραγματογνωμοσύνης; Να αφαιρέσει τελικά δικαιώματα των κατηγορουμένων αλλά και αποδεικτικά μέσα από την ακροαματική διαδικασία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ