Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 19:04

  Κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη ζητά ο Τζεντιλόνι - Θα έχει αύριο συνάντηση με τον Τσίπρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη ζητά ο Τζεντιλόνι - Θα έχει αύριο συνάντηση με τον Τσίπρα

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:57

  Κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις κι απασχόληση ζητεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Τζεντιλόνι θα βρίσκεται αύριο στην Κέρκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
   
  Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την απασχόληση και την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θα υπογραμμίσει: "Η κύρια προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε η απασχόληση. Διότι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι μόνον αποτέλεσμα μιας τυπικής συμφωνίας των ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε και προτάσεις για κοινή ασφάλεια για την εργασία, που ως ιταλική κυβέρνηση παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, όμως, το σύνολο της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να προσανατολισθεί προς την ανάπτυξη, προς τις επενδύσεις και την εργασία. Αν δεν το πράξουμε τώρα, πιστεύω ότι θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Για χώρες, όπως την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Για όλες τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, που σε ότι αφορά τα επόμενα χρόνια έχουν ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης".

  Ειδικότερα σε σχέση με την ανάπτυξη - ένα θέμα καίριας σημασίας τόσο για την ιταλική, όσο και για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα - ο Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει τώρα σαφώς πιο αισιόδοξος απ' ότι στο παρελθόν.
   
  "Φθάνουν", υπογραμμίζει, "συνεχώς νέα στοιχεία- τα τελευταία παρουσιάσθηκαν σήμερα- τα οποία πιστοποιούν ότι η ιταλική οικονομία, πλέον, ξανάρχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ενθαρρυντικούς. Πιστεύω ότι είναι άλλο τόσο σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, και στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή".
   
  Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία του αυριανού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, το οποίο και πρόκειται να συνεδριάσει στην Κέρκυρα.
   
  "Το κύριο μήνυμα της συνάντησης αυτής πρώτα απ΄όλα, είναι η εδραίωση των σχέσεών μας από τη στιγμή που πρόκειται για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που αφορά το σύνολο των ελληνοϊταλικών σχέσεων. Οι δύο χώρες μας συνδέονται από αιώνες, από χιλιετίες κοινής ιστορίας. Από τη μια υπάρχει η ικανοποίηση για το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μας, που είναι εξαιρετικό, και από την άλλη η βούληση της Ιταλίας να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, αρχίζοντας από τομείς, όπως των σιδηροδρομικών μεταφορών και όχι μόνον. Φυσικά υπάρχει και μια γενικότερη κοινή δέσμευση που αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα".

  Συνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι

  Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, θα έχει αύριο στις 11:00 το πρωί, στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Ιταλίας. Στις 12:10, οι δυο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, και στις 12:45 θα ξεκινήσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

  Οι κκ Τσίπρας και Τζεντιλόνι θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, στην οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, επενδυτικά ζητήματα και το μεταναστευτικό.

  Παράλληλα με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

  Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ