Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Αυγ-2017 14:55

  Παράταση για τις αιτήσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παράταση για τις αιτήσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:57

  Παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου για υποβολή αιτήσεων για τις θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δίνει με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 25 Αυγούστου.

  Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν  από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).

  Η δαπάνη για τη  λειτουργία των νέων δομών  θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.

  Η αντικειμενική δυσκολία ενημέρωσης και έγκαιρης υποβολής αιτήσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων που αφορά στην πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων τα οποία θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
   
  Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι "με τον πρόσφατο νόμο 4486/2017 για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ καλύπτεται ένα διαχρονικό έλλειμμα του ΕΣΥ: η υγειονομική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Αυτό το τεράστιο κενό που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα αστικά κέντρα, επιχειρούμε να το καλύψουμε με τις νέες αποκεντρωμένες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ)". Και εξήγησε ότι "η μεγάλη διαφορά του νόμου αυτού, σε σύγκριση με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ότι συνοδεύτηκε με συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης υλοποίησής του με την προκήρυξη 2.900 θέσεων οικογενειακών γιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας και διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωση και αποτελεσματική λειτουργία των ΤΟΜΥ".

  "Η αντικειμενική δυσκολία ενημέρωσης και έγκαιρης υποβολής αιτήσεων λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου", συμπλήρωσε.

  "Ελπίζουμε", τόνισε, "ότι η τελική ανταπόκριση των υγειονομικών- και ιδιαίτερα των νέων γιατρών- στη νέα αυτή πρόσκληση για την ανάπτυξη και αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα επιτρέψει τη γρήγορη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΟΜΥ και την αναβαθμισμένη, συνεχή και ολιστική φροντίδα των πολιτών με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και τη διεπαγγελματική ομάδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας, την κοινοτική φροντίδα, τη σχολική υγιεινή κλπ".

  "Πρόκειται", υπογράμμισε, "για μια πολύ κρίσιμη παρέμβαση για τη διασφάλιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, της τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και της βιωσιμότητας του ΕΣΥ. Είναι όμως και μια πολύ σημαντική ευκαιρία αντιστροφής του επιστημονικού brain drain και της ιατρικής μετανάστευσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε νέους γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους) να εργαστούν με όρους επιστημονικής και μισθολογικής αξιοπρέπειας στις νέες δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για τις οποίες η Πολιτεία δεσμεύεται για τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους και εγγυάται τη συνέχειά τους και μετά το τέλος του αρχικού 4ετούς προγράμματος".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ