Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουν-2017 16:05

  Μπακαλέξης: Τον Ιούνιο ξεκίνησε ουσιαστικά η έκδοση των νέων συντάξεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μπακαλέξης: Τον Ιούνιο ξεκίνησε ουσιαστικά η έκδοση των νέων συντάξεων

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μια συνολική εικόνα για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δόθηκε από τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, σε συζήτηση που διοργανώθηκε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση.

  Η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων "ουσιαστικά" ξεκίνησε από τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τον κ. Θανάση Μπακαλέξη, διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στόχος είναι να καταβάλλονται 20.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ώστε να απορροφηθούν τα 860 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την εκκαθάριση εκκρεμών κύριων συντάξεων.

  Στο α' 15μερο εκδόθηκαν 9.000 νέες αποφάσεις για κύριες συντάξεις, σύμφωνα με το διοικητή του ΕΦΚΑ. Από χθες, όλες οι μονάδες εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων.

  Ο κ. Θανάσης Mπακαλέξης δήλωσε πως στο α' 5μηνο εισπράχθηκαν από εισφορές μισθωτών ιδιωτικού τομέα 2,436 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,207 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλέξη εισπράχθηκαν από εισφορές μη μισθωτών 781 εκατ. ευρώ (1,070 δισ. ευρώ μαζί με εισφορές περίθαλψης), έναντι στόχου για 708 εκατ. ευρώ.

  Από εισφορές Δημοσίου εισπράχθηκαν 331 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 405 εκατ. ευρώ. Η αστοχία αυτή προήλθε λόγω αστοχίας των εκκαθαριστών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον κ. Μπακαλέξη.

  Τα έσοδα από την απόδοση της περιουσίας ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 87,5 εκατ. ευρώ.

  Τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

  Σε 188.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

  Στις 62.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αποφάσεις εφάπαξ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τα ταμειακά αποθεματικά αρκούν για την ικανοποίηση τους, αν δεν φτάσει η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε.

  Ο κ. Καποτάς δήλωσε πως του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα μιλάμε για καμία εκκρεμότητα εφάπαξ.

  Στις 126.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Το κόστος ικανοποίησής τους ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ μαζί με αναδρομικά.

  Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ για το επικουρικό και 2,5 δισ. ευρώ για ταμεία πρόνοιας).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:47 21/08

  ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Ο αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον πακιστανό πρωθυπουργό, την ινδή και τον αφγανό ομόλογό του

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε σήμερα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και τους ομολόγους του της Ινδίας και του Αφγανιστάν, λίγες ώρες πριν από την ομιλία...

  21:00 21/08

  Αφγανιστάν: Ο πόλεμος των ΗΠΑ σε αριθμούς

  Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, ακολουθούν μερικοί σημαντικοί αριθμοί για την επέμβαση των ΗΠΑ στην χώρα από ...

  17:13 21/08

  Για "μακρύ χέρι" της τουρκικής κυβέρνησης κάνει λόγο ο Γερμανός συγγραφέας που συνελήφθη στην Ισπανία

  Ο Γερμανός συγγραφέας τουρκικής καταγωγής κι επικριτής της Άγκυρας Ντογάν Ακανλί διατύπωσε σήμερα την ανησυχία του, στον απόηχο της σύλληψής του και κατόπιν απελευθέρωσής του στην Ισπανία, ότι η...