Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 09:17

  Προς πτώση η τάση για τις βάσεις εισαγωγής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προς πτώση η τάση για τις βάσεις εισαγωγής

  Αλλαγή φιλοσοφίας στην επιλογή των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε κρίσιμα μαθήματα διακρίνουν φέτος έμπειροι εκπαιδευτικοί.

  Σύμφωνα με την "Καθημερινή" αυτό συμβαίνει διότι ετέθησαν θέματα, για την απάντηση των οποίων οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν ισχυρό υπόβαθρο στα υπό εξέταση μαθήματα με μελέτη της σχολικής ύλης από τις προηγούμενες τάξεις και όχι με εντατική προετοιμασία μόνο στην Γ΄ Λυκείου.

  Η πρώτη γενική εκτίμηση με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι ότι διαμορφώνεται πτωτική τάση των βάσεων εισαγωγής, παρότι σε κάποιες σχολές –και δη περιζήτητες– αποφασίσθηκε από το υπουργείο Παιδείας μείωση των θέσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, δεν αποκλείεται η Ιατρική Αθήνας να "χάσει" τα 19.000 μόρια, αφού πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063, με άνοδο κατά 139 μόρια.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βαθμολόγηση των γραπτών, βέβαια, δεν έχει προχωρήσει ώστε να εξαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα με βάση ένα αξιόπιστο δείγμα γραπτών, συμπεράσματα για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Πάντως, από τις αναφορές των εκπαιδευτικών, η κύρια τάση των βάσεων είναι πτωτική. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν στην "Κ" οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου "Μεθοδικό", στη Βιολογία και τη Χημεία Προσανατολισμού ετέθησαν δυσκολότερα θέματα από πέρυσι, με αποτέλεσμα στα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας να αναμένονται χαμηλότερες επιδόσεις, οι οποίες θα απορροφήσουν την ανοδική τάση λόγω της μείωσης των θέσεων στις Ιατρικές Σχολές.

  Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν θέση στις σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών –π.χ. στις περιζήτητες Νομικές– επίσης είχαν να αντιμετωπίσουν ελαφρώς δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι (κυρίως στην Ιστορία Προσανατολισμού), με αποτέλεσμα να αναμένονται ελαφρώς πτωτικές τάσεις στις βάσεις.

  Κρίσιμο, ωστόσο, μάθημα για την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων αναδεικνύονται τα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

  Όπως ανέφερε στην "Καθημερινή" ο εκπαιδευτικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, "στα Μαθηματικά τα θέματα ήταν μεγάλης έκτασης και υπήρξε αλλαγή της φιλοσοφίας των ζητουμένων. Οι υποψήφιοι έπρεπε, σε μεγάλο βαθμό, να χρησιμοποιήσουν γνώσεις και από τις προηγούμενες τάξεις για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα θέματα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, τα θέματα στηρίχθηκαν περισσότερο στο περιεχόμενο του σχολικού βιβλίου σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια". "Τα μεγάλης έκτασης θέματα επιτρέπουν μόνο στους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους να καταφέρουν να τα γράψουν όλα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των αριστούχων, αφού ελάχιστοι προλαβαίνουν να τα γράψουν όλα, χωρίς να καταγραφούν πολύ μεγάλα ποσοστά υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση", συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης. Ενδεικτικά, πέρυσι το 77,89% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

  Στη Φυσική Προσανατολισμού τα θέματα χαρακτηρίστηκαν πολύ καλά, σε αντίθεση με την περυσινή επιλογή των εξαιρετικά εύκολων θεμάτων, που δημιούργησε μεγάλο κύμα "αριστούχων". Φέτος, τα θέματα ήταν απολύτως διαβαθμισμένης δυσκολίας. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ομαλή κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα, που είναι και το ζητούμενο.

  Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν περί τα τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να... υπερπηδήσουν ένα ακόμη εμπόδιο: τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η προθεσμία θα ολοκληρωθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμών, ωστόσο οι υποψήφιοι μπορούν έως τότε να πειραματιστούν για τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό σχολών.

  "Αυλαία" σήμερα για τις Πανελλαδικές

  Με την εξέταση στην Ιστορία και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής -αμφότερα γενικής Παιδείας- πέφτει σήμερα, Δευτέρα, η "αυλαία" για την "πρώτη πράξη" των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΓΕΛ.

  Ωστόσο, για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν και σε ειδικά μαθήματα, η… "δεύτερη πράξη" των πανελλαδικών εξετάσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, με το μάθημα των Αγγλικών, και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Ιουνίου, με το μάθημα των Ιταλικών.

  Εξάλλου, από αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, έως και τις 30 Ιουνίου, θα διεξαχθούν οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες, για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ