Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουν-2017 14:32

  Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες 20-25 ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών για το Αμύνταιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες 20-25 ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών για το Αμύνταιο

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στείλει ήδη Επιθεωρητές Μεταλλείων στο ορυχείο του Αμυνταίου, για να ελέγξουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση του προηγούμενου Σαββάτου και θα υποβάλουν Έκθεση Αποτίμησης στις επόμενες 20 με 25 ημέρες, δήλωσε μιλώντας στο "Κόκκινο" ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα υποβάλει Πόρισμα για τον ίδιο λόγο.

  Σχετικά με το θέμα της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με βάση τη Συμφωνία που έχει υπογραφεί.

  Αναφερόμενος στο Eurogroup, εκτίμησε ότι "είμαστε πάρα πολύ κοντά" για την επίτευξη συμφωνίας και περιέγραψε την γαλλική πρόταση για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ των Θεσμών, η οποία αποτελεί ρήτρα ανάπτυξης. 

  Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σταθάκης.

  Τι αφορά η Γαλλική πρωτοβουλία στη διαπραγμάτευση; 

  Η Γαλλική πρωτοβουλία προσπαθεί να επιλύσει την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των Ευρωπαίων και της Γερμανίας. Όπως γνωρίζετε, η διαπραγμάτευση αφορά ζητήματα όπως είναι η επιμήκυνση του χρέους, η περίοδος χάριτος και τα λοιπά. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με δύο καθοριστικές παραμέτρους που αφορούν τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τα λογικά δημοσιονομικά πλεονάσματα που μπορεί να έχει η χώρα. Η Γαλλική πρωτοβουλία θέτει ένα μηχανισμό που επιλύει την αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών και αποτελεί ρήτρα ανάπτυξης. Προβλέπει ότι τις χρονιές που θα έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τότε θα αυξάνεται το ποσοστό εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ όταν κάποιες χρονιές ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός θα μειώνεται το ποσοστό εξυπηρέτησης του χρέους. 

  Είστε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup;

  Εκτιμώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά.

  Για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο. Μπορεί η ΔΕΗ να προβλέπει τέτοιου είδους εξελίξεις;

  Αναφερόμαστε σε πολύ σύνθετα τεχνικά θέματα στα οποία οι ειδικοί είναι αυτοί που καλούνται να απαντήσουν και να μας δώσουν μία αντικειμενική εικόνα. Όπως ξέρετε, στο Αμύνταιο εξήγγειλα τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρακολουθήσει την πορεία του  συγκεκριμένου ζητήματος και θα λειτουργήσει παράλληλα με την Επιτροπή που σύστησε χθες η ΔΕΗ. Ως Υπουργείο θα ανακοινώσουμε τη σύσταση της Επιτροπής για το Αμύνταιο και επίσημα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα οι επιθεωρητές μεταλλείων του ΥΠΕΝ, έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή και ετοιμάζουν έκθεση αποτίμησης της κατάστασης.

  Σε πόσο καιρό θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των επιθεωρητών;

  Οι επιθεωρητές μεταλλείων του ΥΠΕΝ αναμένεται να υποβάλλουν το πόρισμα τους τις επόμενες 20 με 25 ημέρες, η Επιτροπή που έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ αναμένεται να υποβάλλει το πόρισμα της εντός ενός μηνός, καθώς και η Επιτροπή που θα συσταθεί από το ΥΠΕΝ αναμένεται να υποβάλλει το πόρισμα της μέσα σε ένα εύλογο διάστημα ενός μηνός, ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να μιλήσουμε για τυχόν ευθύνες.

  Θα επαναλειτουργήσει στο μέλλον η συγκεκριμένη μονάδα;

  Αυτό εξαρτάται από το κόστος αποκατάστασης του ορυχείου, την έκταση των ζημιών και το ποσοστό του λιγνίτη που θεωρείται μη ανακτήσιμο. Αρχικά πρέπει να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, στη συνέχεια, να γίνει η οικονομική αποτίμηση και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αποεπένδυση στη ΔΕΗ. Θεωρώ ότι είναι πρόωρο μια τέτοια συζήτηση. Το θέμα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ είναι ακόμη ανοιχτό και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για κάποιο ορυχείο ή μονάδες. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, βάση της Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει.                                                 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ