Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαϊ-2017 09:51

  Προάγγελος για τις περικοπές είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προάγγελος για τις περικοπές είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ο προβληματισμός που σκόρπισε στο κυβερνητικό η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, με την οποία χαρακτηρίζονται ως αντίθετες στο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία οι νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων απο το 2019 κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς, είναι δίκαιη.

  Κι αυτό γιατί οι γνωμοδοτήσεις του δικαστηρίου (αν και πρόκειται για Ανώτατο Δικαστήριο) δεν είναι "δεσμευτικές", όπως σημείωναν, δηλαδή δεν μπλοκάρει την ψήφισή τους, πλην είναι σίγουρα προάγγελος πως θα καταπέσουν στη συνέχεια.

  Το γεγονός δε πως η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται ότι τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν δε θα μπλοκαριστούν απο τη Δικαιοσύνη (!!!!), γεγονός πρωτοφανές σε οποιαδήποτε χώρα του αποκαλούμενου Δυτικού τόξου, καθιστά ήδη, τη συμφωνία κατά το σκέλος αυτό, "ανεφάρμοστη". Κι αυτό γιατί θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως η πρώτη προσφυγή που θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά των νέων περικοπών θα ευδοκιμήσει και μόνο με το σκεπτικό που διατυπώνει το δικαστήριο απο την επεξεργασία που έκανε προ της ψήφισης του. Κια προφανώς οι προσφυγές θα είναι πολλές.

  Τι είπε
  Η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου θεωρεί ότι τυχόν νέες περικοπές στις συντάξεις δεν δικαιολογούνται και "ενδεχομένως" παραβιάζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

  Όπως τονίζουν μάλιστα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν στην αιτιολογική έκθεση επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν και να καθιστούν αναγκαίες και άλλες περικοπές συντάξεων οι οποίες μπορούν να μειωθούν έως και 18%.

  Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει  περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη  όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.

  Επικαλούνται δε παλαιότερες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες είχαν και πάλι ταχθεί κατά των μειώσεων των συντάξεων.

  Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019  με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την περικοπή των "προσωπικών διαφορών" που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ αν δεν βγαίνουν οι προσδοκώμενοι στόχοι, θα υπάρξει  και "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις. Υπολογίζεται ότι περίπου 900.000 συντάξεις θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται σε δύο χρόνια. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ