Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Μαρ-2017 08:44

  Σταθερά διπλάσια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σταθερά διπλάσια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:54

  Σταθερά σε πορεία αυτοδυναμίας φαίνεται να κινείται η Νέα Δημοκρατία, καθώς από μήνα σε μήνα διευρύνεται το υψηλό δημοσκοπικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε καθοδική πορεία εξαιτίας της απογοήτευσης που προκαλεί στους πολίτες η επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και, συνολικά, της ελληνικής οικονομίας.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος", στην πρόθεση ψήφου η επίδοση της ΝΔ φτάνει στο 28,1% και είναι αυξημένη κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Marc που έγινε τον Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 13,5% με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να ανεβαίνει στο 14,6% από 14,1% τον Ιανουάριο και 13,8% τον Δεκέμβριο.

  Για την τρίτη θέση, η εν λόγω έρευνα αναδεικνύει το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 6,4%, τη Χρυσή Αυγή να φτάνει στο 6,3% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αγγίζει το 5,4%.

  Όσον αφορά τη μάχη στην ουρά κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων, η Ένωση Κεντρώων μένει στο 2,7%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν από 2,1%. Κατά τα άλλα, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονται σε φάση υποχώρησης. Η Πλεύση Ελευθερίας πέφτει στο 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα στο 1,1%, οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ενώ 3% δηλώνουν όσοι προτίθενται να επιλέξουν "άλλο κόμμα".

  Μειωμένα είναι και τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το 3,4% των συμμετεχόντων προτίμησε την άκυρη ή λευκή ψήφο, το 6,7% προτίμησε την αποχή και το 15,3% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

  Επί των των εγκύρων

  Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς να περιλαμβάνονται τα άκυρα, τα λευκά και η αποχή), τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  Νέα Δημοκρατία: 31,2%

  ΣΥΡΙΖΑ: 15%

  ΚΚΕ: 7,1%

  Χρυσή Αυγή: 7%

  Δημ. Συμπαράταξη: 6%

  Ένωση Κεντρώων: 3%

  ΑΝΕΛ: 2,4%

  Ποτάμι: 2,4%

  Πλεύση Ελευθερίας: 1,8%

  Οικολόγοι: 1,4%

  Λαϊκή Ενότητα: 1,2%

  ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%

  Άλλο κόμμα: 3,4%

  Αναποφάσιστοι: 17%

  Εκτιμήσεις

  Υπό αυτές τις συνθήκες και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, η δύναμη της ΝΔ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 37,7%, ποσοστό το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα οδηγήσει στην εκλογή 163 βουλευτών, που σημαίνει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

  Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια παραδοχή, θα εκλέξει 54 βουλευτές (18,1%), το ΚΚΕ και η ΧΑ θα διαθέτουν από 25 έδρες (με 8,6% και 8,4%, αντίστοιχα), 22 έδρες θα έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,3% και 11 η Ένωση Κεντρώων με 3,6%.

  Το κατώφλι του 3% ελπίζουν να υπερβούν το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ