Τις θέσεις του ΚΚΕ, για τα γεγονότα της περιόδου 1940 – 1949 στην Ελλάδα, παρουσίασε η τέως γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση, με θέμα "70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν”, διοργάνωσαν η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή φοιτητών, στελεχών και μελών του κόμματος.

Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της αντέκρουσε τις θέσεις, που – όπως είπε - διατυπώνονται και μέσα από επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία, κ.α. - και αναφέρουν ότι η αντίσταση του ΕΑΜ ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων κατοχής, αλλά και ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού ήταν "αχρείαστοι αγώνες”. "Παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν και τα αξιοποιούμε χωρίς μηδενισμό”, είπε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε όσους επιχειρούν να καταγράψουν τα γεγονότα εκείνης της τραγικής για την Ελλάδα δεκαετίας μονόπλευρα, χωρίς – όπως ανέφερε - να παρουσιάσουν και την "άλλη άποψη”, ανατρέχοντας στα ιστορικά αρχεία του ΚΚΕ και σε άλλες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ