Νέα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, ζητώντας και πάλι την άμεση αντίδραση της Κομισιόν στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ευρωβουλευτής κατέθεσε την εν λόγω ερώτηση, καθώς η Τουρκία, κατ’ εξακολούθηση, αμφισβητεί τις Διεθνείς Συνθήκες, απαξιώνει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το προσφυγικό και δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
"Σε συνέχεια προηγούμενων ερωτήσεών μου για τις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από Τούρκους αξιωματούχους, η τουρκική πολιτική ηγεσία επανέρχεται με νέες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του αμφισβήτησε ακόμα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός της τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εγείρει αξιώσεις στο Αιγαίο και καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να επέμβει στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι 18 μικρά νησιά "κατέχονται" από την Ελλάδα.
          
Η ανωτέρω στάση συμπληρώνει τις αλυτρωτικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, που έχουν εκδηλωθεί με αλλεπάλληλες δημόσιες αμφισβητήσεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  
 
Δεδομένου ότι η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα κλιμακώνεται, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τις Διεθνείς Συνθήκες, να απαξιώνει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το προσφυγικό, ενώ παράλληλα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ακολουθώντας στο εσωτερικό της πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, ερωτάται η Επιτροπή: 
 
- Ποια θα είναι η άμεση αντίδρασή της στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας; 
 
- Τι απαντά η Επιτροπή στις παραπάνω τουρκικές προκλήσεις, που αναμφίβολα αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;".