Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2016 14:27

  Πρόγραμμα του "Μαζί για το Παιδί" για την καταπολέμηση της Σχολικής Διαρροής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το "Μαζί για το Παιδί", μέσω του καινοτόμου προγράμματος του "Είμαι μέσα", στοχεύει στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και δίνει έμφαση στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αφού αυτή είναι το όχημα για να διεκδικήσουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον. 

  Το πρόγραμμα υλοποιείται, για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά,με την πλήρη οικονομική υποστήριξη του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στις επιλεγμένες δράσεις που υλοποιεί ο Όμιλος για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, στόχος που βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της Κοινωνικής του Συνεισφοράς.

  Η δράση "Είμαι μέσα" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία", μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων.

  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει 60 παιδιά, Β' & Γ' Γυμνασίου που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σχολικής διαρροής  από σχολεία της 7ης Σχολικής Κοινότητας του  Δ. Αθηναίων.

  Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές, κοινωνικές ή και οικονομικές δυσκολίες και έχουν χαμηλές σχολικές επιδώσεις να παραμείνουν ενταγμένα στο σχολικό πλαίσιο.

  Περιγραφή Προγράμματος

  Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρεται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, συμβουλευτική από σχολικούς ψυχολόγους και σίτιση κατά τις σχολικές ώρες με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση και να περιοριστεί το ρίσκο σχολικής διαρροής που διατρέχουν οι μαθητές.Επίσης, στους συμμετέχοντες μαθητές προσφέρεται γραφική ύλη, είδη πρώτης ανάγκης και καινούργια ζευγάρια υποδημάτων της εταιρείας TOMS. 

  Στήριξη και στις οικογένειες των παιδιών

  Οι γονείς των μαθητών συναντούν τους σχολικούς ψυχολόγους μια φορά το μήνα αλλά έχουν ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να επισκεφτούν δωρεάν το συμβουλευτικό κέντρο του "Μαζί για το Παιδί" για επιπλέον δωρεάν συνεδρίες είτε ατομικές είτε οικογενειακές, ενώ σε έως πέντε οικογένειες με σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής τους σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για 6 μήνες.  

  Συμβουλευτική και για τους εκπαιδευτικούς

  Πέραν των καθηγητών που διδάσκουν στο πρόγραμμα, το "Μαζί για το Παιδί" δίνει επιπλέον τη δυνατότητα σε όσους καθηγητές το επιθυμούν από τα σχολεία της 7ης Σχολικής Κοινότητας να επιμορφωθούν,σε θέματα διαχείρισης μαθητών με μαθησιακές ή/και κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες και στην αντιμετώπιση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.

  Συνεργασίες

  Το σχεδιασμό του προγράμματος ανέλαβε το "Μαζί για το Παιδί", με την επιστημονική υποστήριξη του σωματείου - μέλους του "ΜΕΡΙΜΝΑ". Στο πρόγραμμα συμμετέχει ως εταίρος το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής "Prolepsis". Για την υλοποίηση του προγράμματος απασχολούνται επτά καθηγητές και τρεις σχολικοί ψυχολόγοι. 

  Το πρόγραμμα "Είμαι μέσα" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  Μαρτυρία μαθητή

  Ο 17χρονος  Κ.Φ είναι ένα από τα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα "Είμαι μέσα" του "Μαζί για το Παιδί". Είναι ένας "αγωνιστής" καθώς αναγκάστηκε από πολύ μικρή ηλικία να δουλέψει λόγω προβλημάτων υγείας στην οικογένεια και έπρεπε  να αναλάβει μέρος των εξόδων του σπιτιού. Ζει με την μητέρα του και τα τέσσερα μικρότερα αδέρφια του, ενώ ο πατέρας του τους έχει εγκαταλείψει.  Φοιτά στην Β’ Γυμνασίου λόγω "αναγκαστικών" απουσιών που οφείλονται στο ωράριο της εργασίας του.

  Όπως υποστηρίζει το πρόγραμμα τον έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.  Συγκεκριμένα λέει, "Ο σκοπός μου είναι να περάσω την τάξη. Είναι ο βασικός μου στόχος, το άγχος μου. Ωστόσο πλέον με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του  προγράμματος, τα μαθήματα μου φαίνονται πιο κατανοητά. Υπάρχει άλλη επαφή, πιο άμεση και πιο ιδιαίτερη. Ειδικά στα μαθηματικά που αντιμετώπιζα δυσκολίες, πιστεύω ότι είμαι σε σωστό δρόμο", λέει χαρακτηριστικά ο 17χρονος μαθητής. Ο οποίος κάθε μέρα μετά το μάθημα τρέχει στο πόστο της εργασίας του στο οποίο και θα κάτσει έως αργά το βράδυ. 

  Ο καθηγητής (εθελοντής) της Ιστορίας

  Ψυχή του προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καραφωτιάς παραδίδει  ιστορία και μας εξηγεί πως έχει "δεθεί" με τους μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα του.  Να σημειωθεί πως ο ίδιος ασκεί τις υπηρεσίες του εθελοντικά για 2η συνεχή χρονιά.

  "Είναι η δεύτερη χρονιά που βρίσκομαι σε αυτό το πρόγραμμα. Πέρυσι λειτουργούσε σε πιλοτικό επίπεδο για 30 παιδιά Β’ Γυμνασίου. Με τα παιδιά έχω δεθεί -όπως πιστεύω- και αυτά μαζί μου. Φέτος παραδίδω μαθήματα ιστορίας για τα παιδιά που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου. Το γεγονός ότι καλύπτουμε την περίοδο της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας με βοηθά στους τρόπους διδασκαλίας  και αυτό επειδή μπορεί αρχίσω το μάθημα με ένα βίντεο στο youtubeή με κάποιον ενδιαφέρον σύνδεσμο", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραφωτιάς για να συνεχίσει, "Αναλογιστείτε ότι τα παιδιά που διδάσκω έρχονται από τα σχολεία που βρίσκονται πολύ μακριά για να κάνουμε μάθημα. Αυτό και μόνο με χαροποιεί, όπως και επίσης το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ακόμη τον Σεπτέμβριο με ρωτούσαν πότε θα αρχίσουμε. Αυτό για έναν καθηγητή είναι ηθική ικανοποίηση αλλά και κάτι ακόμη περισσότερο".

  Δήλωση Μαρίας Χατζηνικολάκη Δ/ντριας Προγραμμάτων & Εξεύρεσης Πόρων του "Μαζί για το Παιδί"

  Το πρόγραμμα "Είμαι μέσα" σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Οι μαθητές που δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο κι έχουν την τάση να το εγκαταλείψουν έχουν συνήθως σύνθετα προβλήματα.  Όταν ένα παιδί καλείται να παίξει ρόλο ενήλικα μέσα στο σπίτι οφείλεις να σεβαστείς και να λάβεις υπόψη σου τις ανάγκες ολόκληρης  της οικογένειας για να το βοηθήσεις. Στο πρόγραμμα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε εντάξει φαγητό και ψυχολογική ενίσχυση προς τα παιδιά τους καθηγητές και τους γονείς. Για να αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η πορεία ενός παιδιού χρειάζεται συνολική προσπάθεια από όλους όσους αποτελούν το άμεσο περιβάλλον του  γι’ αυτό και στο σχεδιασμό της παρέμβασης ενσωματώθηκαν πολλές παροχές για αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  Στο "Μαζί για το Παιδί" είμαστε περήφανοι  για το πρόγραμμα "Είμαι μέσα" και για την πορεία των μαθητών μας. Αν μη τι άλλο τα ίδια τα παιδιά μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους ουσιαστικά και ακούσει τα πραγματικά τους προβλήματα, μπορούν και θέλουν να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη ζωή τους και τους εαυτούς τους. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:37 25/09

  Ιράκ: Οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση δι’ απαγχονισμού 42 σουνιτών μαχητών που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

  Οι ιρακινές αρχές προχώρησαν χθες σε μαζική εκτέλεση 42 σουνιτών μαχητών που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, από δολοφονίες μελών δυνάμεων ασφαλείας έως βομβιστικές επιθέσεις με...

  22:37 25/09

  Πρεσβευτής Κίνας στον ΟΗΕ: "Πολύ επικίνδυνη" η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ

  Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας ...

  21:49 25/09

  Λ. Οίκος: "Παράλογος" ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες...

  21:18 25/09

  Για "ψυχολογική και πολιτική τρομοκρατία" κατηγορεί την Ουάσιγκτον το Καράκας

  Το Καράκας κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον για "ψυχολογική τρομοκρατία" έπειτα από το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στο...

  19:58 25/09

  Το 84% των μαθητών του δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθαίνει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα

  Μπορεί η αυριανή ημέρα, η 26η Σεπτεμβρίου, να έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών για να τιμηθεί η γλωσσική πολυμορφία της ευρωπαϊκής ηπείρου, ωστόσο οι Ευρωπαίοι μαθητές δείχνουν ότι την...

  19:33 25/09

  Πεντάγωνο: Θα δώσουμε επιλογές στον Trump για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Β. Κορέας

  "Εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, θα φροντίσουμε να παράσχουμε στον Πρόεδρο επιλογές για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα", ανάφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου...

  18:35 25/09

  Ιράκ: Στο 76% το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μία ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

  Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ανήλθε σε 76% στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), μία ώρα πριν από την προκαθορισμένη λήξη της διαδικασίας,...

  18:26 25/09

  Ιράκ: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κιρκούκ μετα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν

  Το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα...