Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2016 16:26

  Δεύτερη προφυλάκιση για τον Ανδρέα Μαρτίνη για τα νοσήλια των VIP

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Δεύτερη προφυλάκιση (με ανώτατη διάρκεια 12 μηνών) επιβλήθηκε από τον ανακριτή διαφθοράς, Νικ. Τσιρώνη, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, στον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη, αυτή τη φορά για τα νοσήλια με υπερβολική έκπτωση άνω του 60% σε 51 VIP πρόσωπα της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του θεάτρου, την περίοδο 2007-2010 από την οποία φέρεται να ζημιώθηκε το Ίδρυμα με 1,75 εκατομμύρια ευρώ.

  Το κατηγορητήριο του αποδίδει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος για τα νοσήλια σε αυτά τα πρόσωπα, τα οποία δεν πληρούσαν τις κοινωνικές προϋποθέσεις που υφίστανται στο καταστατικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος ώστε να λάβουν την έκπτωση. Μάλιστα η κατηγορία αφορούσε μόνο αυτά τα 51 πρόσωπα, ενώ η έκπτωση αφορούσε συνολικά 8.106 πρόσωπα (στο σύνολό τους ήταν 15.592 αλλά δεν είχαν καταχωρηθεί όλοι) με συνολικό κόστος σχεδόν 22 εκατομμύρια, διότι οι υπόλοιποι πληρούσαν κάποια κοινωνικά κριτήρια ή τα ποσά ήταν πολύ μικρά.

  Μεταξύ των 51 είναι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, με τις οικογένειες τους, η μητέρα ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, υπουργοί και βουλευτές, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και πρώην γενικοί γραμματείς Υπουργείων, που δέχονταν απο τον  Ανδρέα Μαρτίνη, τεράστια έκπτωση την οποία το καταστατικό του κοινωφελούς ιδρύματος προέβλεπε μόνο για αναξιοπαθούντες.

  Η μέθοδος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να μειώνεται το κόστος που αναλογούσε στους ίδιους και να πληρώνεται μόνο το ποσό που δικαιολογούσε το ασφαλιστικό ταμείο τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

  Το κατηγορητήριο 

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το... χέρι στην τσέπη, αποδεχόμενοι τη σχετική προσφορά του Ανδρέα Μαρτίνη, είναι: 

  - Τρεις πρώην πρωθυπουργοί και οι οικογένειές τους
  - Η μητέρα ενός άλλους πρώην πρωθυπουργού
  - Τουλάχιστον 10 πρώην υπουργοί και βουλευτές και οι οικογένειές τους
  - Τουλάχιστον 3 πρώην ή νυν εκδότες ή διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ 
  - Πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου, δυο σκηνοθέτες, 
  - 1 πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
  - 1 πρώην εισαγγελέας όταν ήταν εν ενεργεία 
  - Ακόμα και το ίδιο το ζεύγος Μαρτίνη.

  Πάντως η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού και ένας από τους εκδότες έσπευσαν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό όταν ανακινήθηκε το θέμα. 

  Σήμερα, ο Αν. Μαρτίνης απολογήθηκε στον ανακριτή και προφυλακίστηκε για το αδίκημα της απιστίας. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας Ερρίκος Ντυνάν πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 9.30 το πρωί. 
   
  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη  λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το …χέρι στην τσέπη  για να πληρώσουν τα νοσήλειά τους, καταγράφονται 51 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί  συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι. 
   
  Οι γενναίες εκπτώσεις στα νοσήλια των επωνύμων φέρονται να έφταναν ακόμη και το 100% εν Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί το νοσοκομείο για τις δωρεάν νοσηλείες των 51 προσώπων με 1,75 εκατ. ευρώ. 
   
  Μάλιστα, σε πόρισμα που έφτασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν η μέ έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - 51 πρόσωπα με κοινωνική και κοινωνική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν προκαλώντας ζημία στο νοσοκομείο ύψους 1,75 εκατ. ευρω.
   
  Τι απαντά
   
  Ο 75χρονος κατηγορούμενος στην απολογία του φέρεται να: 

  - αποδέχθηκε ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν έγινε όχι στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών. 

  Ακόμη, ο Ανδρεας Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του: 

  - Πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικού Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν - όπως φέρεται να είπε-  με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού η της Αρχιεπισκοπής. 

  - Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια.  Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε - οι νοσηλείες τους δεν έγιναν δωρεάν αλλά με έκπτωση που τους έγινε. Η έκπτωση, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορουμένου, αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Με άλλα λόγια, δηλαδή αυτό που δεν χρεώνονταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν. Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν. 

  - Τέλος φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια - που όμως σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και 100% - συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό από μόνο του αποτελέσε διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη. 

  Γιατί κρατείται

  Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης οδηγήθηκε στην φυλακή τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του για την υπόθεση "μίζας" 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου. Ο κ. Μαρτίνης είχε αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του. Η σύζυγος του, η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ