Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 20:39

  ΣΥΡΙΖΑ: Το επαγγελματικό λύκειο δεν μπορεί να μετατραπεί σε σχολή μαθητείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, για τρέχοντα θέματα των ΕΠΑΛ, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται αναφέρεται: "Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη"" αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το τμήμα Παιδείας προσθέτει ότι "είναι σαφές, πως αν γίνονταν δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ δηλ. ″η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση″ θα σήμαινε στην πράξη είτε πως ο ανήλικος μαθητής μετά από το σχολικό 7ωρο θα επιβαρύνεται καθημερινά με επιπλέον 7 ώρες εργασίας, είτε σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση αρκετών ωρών της σχολικής εκπαίδευσης με εργασία! Όμως, είναι σαφές, πως δεν είναι αυτός ο ρόλος του σχολείου".

  "Το Επαγγελματικό Λύκειο χορηγεί εκτός από το πτυχίο ειδικότητας και απολυτήριο ισότιμο με το γενικό απολυτήριο λυκείου και δίνει δυνατότητα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε σχολή μαθητείας, όπως προτείνεται ουσιαστικά από το ΚΚΕ" προσθέτει η ανακοίνωση.

  "Η πρακτική άσκηση θα πρέπει να γίνεται μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, όπου τα παιδιά θα είναι ενήλικες και με περισσότερη ωριμότητα και ασφάλεια θα γίνεται ή ένταξή τους σε εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, έχει ήδη θεσμοθετηθεί το "μεταλυκειακό έτος μαθητείας" όπου οι μαθητές - απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ενήλικες πλέον και έχοντας τελειώσει μια βασική εκπαίδευση στο σχολείο τους, θα ενταχθούν στην τάξη μαθητείας για μια ασφαλή ένταξη στο χώρο της εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και θα αμείβονται για το διάστημα της μαθητείας με το 75% του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ακόμα ότι "επίσης με τη νέα δομή του ΕΠΑΛ (Α΄ τάξη με ενιαίο πρόγραμμα, Β΄ τάξη με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικοεπαγγελματικών σπουδών και Γ΄ τάξη με διαχωρισμό σε ειδικότητες) αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση των μαθητών - τριών, εξασφαλίζεται η παροχή στέρεων γενικών γνώσεων, δίνονται οι αναγκαίες τεχνολογικές - επαγγελματικές γνώσεις, που θα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα "χτιστεί" η ειδικότητα, δημιουργείται ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις επιλογές των μαθητών - τριών, παρέχονται περισσότερες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές διέξοδοι στους αποφοίτους, διευκολύνεται η απόκτηση δεύτερης ειδικότητας, επιτυγχάνεται με ασφάλεια η επαφή των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και τέλος διευρύνονται οι δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

  "Η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί στην πρόωρη κατάρτιση ανήλικων μαθητών μετά το γυμνάσιο και είναι έντονα ταξική πρόταση εναντίον των παιδιών της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υπερασπίζει με την πολιτική του το ΚΚΕ", καταλήγει η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:47 24/10

  DW: H τουρκική ελίτ ζητά άσυλο στη Γερμανία

  Δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νομικοί, διπλωμάτες. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 ως σήμερα πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Η τάση εξακολουθεί να...

  20:49 23/10

  Το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ ότι βομβαρδίζει τα υψίπεδα του Γκολάν για να προκαλέσει πόλεμο με τη Συρία

  Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, ρουκέτες και οβίδες από τη συριακή επικράτεια έπεσαν στα υψίπεδα του Γκολάν, που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από τον πόλεμο του 1967, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο...

  20:37 23/10

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Χιμάρας κατά της κατεδάφισης κτισμάτων τους

  Κάτοικοι της Χιμάρας πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κατεδάφισης κτισμάτων τους στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής που έχουν αποφασίσει οι αλβανικές αρχές.

  20:31 23/10

  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 10 μέτωπα στην Καλιφόρνια

  Δύο εβδομάδες αφότου ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ, καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, περίπου 5.000 πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 10...