Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 (9.30-13.00),   σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ)και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο "Χτίζοντας το Μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή" (Building the future: The road to prosperity is always under construction), στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ, 1ος  όροφος,  Νίκης 4. Το Στρογγυλό Τραπέζι "συγκαλείται",στο πλαίσιο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από 20-22 Οκτωβρίου 2016.
 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

"Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, είναι μια τιμή για τη xώρα αλλά και χρήσιμη για όλους όσους δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά. Γιατί μπορούμε, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς άλλων χωρών, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση του κλάδου. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς στο ΤΕΕ έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνησης για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα".
 
Το Στρογγυλό Τραπέζι διοργανώνεται με σκοπό να εξετασθούν  και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΣΠΜΕ των επικεφαλής των Ευρωπαίων Πολιτικών Μηχανικών, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών Κατασκευαστικών Εταιρειών  για:

Τη ζωτική σημασία που έχει ο κλάδος της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας18.000.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέροντας κατά 9% περίπου, στο ακαθάριστο προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που διαφαίνονται για την ανάκαμψη του Κλάδου, που αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά είναι σε ύφεση, σαν αποτέλεσμα της Οικονομικής Κρίσης και που στην Ελλάδα δεν είναι απλά σε ύφεση, αλλά σε κατάρρευση. Θα εξετασθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και που ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι δραστικότερα από αυτά που πρέπει να ληφθούν για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Την παρούσα "μελαγχολική" εικόνα του Κλάδου που αποτυπώνεται ως εξής:

Υποδομές: 62,5% ύφεση του  κύκλου εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013. Στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε υποδομές συρρικνώθηκαν από 3,7% του ΑΕΠ το 2006 σε 1,1% το 2015.

Κατασκευές: Οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016, αποτελώντας την χειρότερη περίπτωση στην Ευρώπη των 28 και φυσικά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.