Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 09:57

  ΣτΕ-ντόρεια η φωνή των Δικαστών;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΣτΕ-ντόρεια η φωνή των Δικαστών;

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Απόφαση με ισχυρούς συμβολισμούς, δείγμα πλειοψηφικής τάσης του δικαστηρίου αλλά μόνο για το τυπικό νομικό θέμα, που δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της δίκης στην ουσία της για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, χαρακτηρίζεται από νομικούς η χθεσινή κατ'αρχήν κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που έκανε δεκτές - παραδεκτές- τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

  Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, με ψήφους 16-9 και αποτελεί την πρώτη καταγραφή δυνάμεων για μια υπόθεση που διεξάγεται σε ένα βαρύ- εως νοσηρό- κλίμα προεξάρχοντος του ζητήματος που ανέκυψε με αντιπρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου και την επίθεση που δέχτηκε για ζητήματα της προσωπικής του ζωής. Τα δημοσιεύματα ακολούθησε η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του απο τον υπουργό Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά ήταν καταγεγραμμένα απο το 2014, όμως η ανακίνηση τους μεταξύ των δυο κρίσιμων διασκέψεων του ΣτΕ προκάλεσε αντιδράσεις και εντός του δικαστηρίου, οι οποίες φέρονται να τέθηκαν και κατά τη διάσκεψή του. 

  Έρευνα
   
  Το πρωί πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του δικαστή, με βάση υποκλαπείσες συνομιλίες του, που αποτελούν παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, διατάχτηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή emails που δημοσιεύθηκαν σχετικά με αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφορούσαν θέματα που άπτονται της προσωπικής του ζωής. 

  Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του εν λόγω ανώτατου δικαστικού λειτουργού, που συμμετέχει στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που εξετάζει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
   
  Στην έρευνα που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, θα αναζητήσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο για την υποκλοπή όσο και για την διαρροή των επίμαχων email, τα οποία φωτογραφίζουν το έντονο ενδιαφέρον ανώτατου δικαστικού λειτουργού για σπουδάστρια της εθνικής σχολής δικαστών λειτουργών, η οποία στη συνέχεια εισήλθε ως δικαστής στο ΣτΕ.
   
  Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει να γίνει έρευνα τόσο σε βάρος του δικαστή όσο και για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στον Τύπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα της πρωτοφανούς δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστή, ετέθησαν και κατά τη χθεσινή διάσκεψη, καθώς πολλοί δικαστές εξέλαβαν τις ανοίκειες επιθέσεις ως μεθοδεύσεις εκβιαστικού τύπου για παραβίαση της συνείδησης αυτών που μετείχαν στην κρίσιμη διάσκεψη.

  Στην ουσία

  Η χθεσινή "απόφαση" σημαίνει πρακτικά πως οι δικαστές μπαίνουν στην ουσία, αν δηλαδή ορθά ο υπουργός Επικρατείας αφαίρεσε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και τις πήρε ο ίδιος. Νομικοί θεωρούν πως αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα αλλά και στη νομολογία του ΣτΕ καθώς ήδη απο την υπόθεση της ΕΡΤ έχει αποφανθεί πως, βάσει Συντάγματος, αρμόδια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η ανεξάρτητη Αρχή. Ολα αυτά θα τεθούν επι τάπητος στην επόμενη διάσκεψη του δικαστηρίου που θα ορίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου. 

  Πάντως, λόγω της ασθενείας δύο δικαστικών και της ανυπαρξίας άλλων αναπληρωτών, μπορεί η υπόθεση ανά πάσα στιγμή να τιναχθεί στον αέρα, αν και κάποιος άλλος δικαστής δηλώσει κώλυμα για οποιονδήποτε λόγο, είτε για ασθένεια η πειθαρχική καταδίκη, όπως ο ελεγχόμενος αντιπρόεδρος.

  Διαβάστε ακόμα

  *Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα δημοσιεύματα για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ

  *N. Παππάς: Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός γυρίζουμε σε μη αδειοδοτημένα κανάλια

  *Ρουκέτες Αλιβιζάτου για την στοχοποίηση και τον εκβιασμό του Αντιπροέδρου του ΣτΕ

  *ΣτΕ: Παραδεκτές οι ενστάσεις - πρώτη νίκη των καναλιών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ