Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2016 18:48

  Επιστρέφουν προσωρινά 223 γιατροί του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με δικαστική απόφαση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιστρέφουν προσωρινά 223 γιατροί του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με δικαστική απόφαση

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:09

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Επιστρέφουν προσωρινά στις εργασίες τους, με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, 187 γιατροί του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, οι οποίοι απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους, ενώ πρόσφατα είχαν δικαιωθεί άλλοι 36. Οι δικαστικές αυτές αποφάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα, καθώς αφορούν τελικά  πάνω από 1.500 γιατρούς που προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά του νόμου 4238/2014 του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των ιδιωτικών ιατρείων τους ή της εργασίας στο Ταμείο.

  Τώρα με δυο αποφάσεις (1217/2016 και 1009/2016) του Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν, σε πρώτο βαθμό και μέχρι να εκδικαστεί στο εφετείο η υπόθεση, 223 γιατροί. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Από τους 5.500 περίπου γιατρούς του ΕΟΠΥΥ διαφόρων ειδικοτήτων απολύθηκαν 3.000 με τον συγκεκριμένο νόμο και εξ αυτών, οι 1.500 προσέφυγαν στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις, βέβαια, είναι δικαστηρίου κατώτερου βαθμού και πρέπει να δούμε την κρίση και ανώτερων δικαστηρίων.   

  Αντισυνταγματικός

  Οι γιατροί,  με δικηγόρο τον Δημ. Βασιλείου, ισχυρίστηκαν πως είχαν διαχρονικά χαμηλές αποδοχές και ως αντάλλαγμα, τούς είχε δοθεί η δυνατότητα να έχουν παράλληλα και ιδιωτικά ιατρεία. Έτσι, ο νόμος 4238/2014 που έθεσε νέους κανόνες ανέτρεψε δεδομένα και κεκτημένα ετών.

  Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ο νόμος 4238/2014 είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), καθώς παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, και αντίθετος στην Ε.Σ.Δ.Α., γιατί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Και αυτό, επειδή επιβάλλει άμεσα καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, χωρίς να προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

  Το Πρωτοδικείο μάλιστα υποχρεώνει τον ΕΟΠΥΥ, "να αποδέχεται την προσηκόντως προσφερόμενη εργασία των καλούντων-εναγόντων, υπό τους ίδιους όρους που την παρείχαν και πριν από την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας και με διατήρηση όλων των δικαιωμάτων τους και του βαθμού που ήδη νόμιμα κατέχουν, χωρίς διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματός τους, καταβάλλοντας πλήρως τις νόμιμες αποδοχές τους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ