Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Απρ-2016 19:04

  Ξεκίνησε η διημερίδα "Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές στην Ελλάδα: Ο δρόμος προς τα εμπρός".

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μεικτές μεταναστευτικές ροές τα έτη 2015 και 2016 στην Ελλάδα και η διαχείρισή τους συζητήθηκαν στην πρώτη ημέρα της διημερίδας που διοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης με τίτλο "Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές στην Ελλάδα: Ο δρόμος προς τα εμπρός".

  Την ανάγκη υποστήριξης με στελέχωση προσωπικού και την απαραίτητη τεχνογνωσία επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Νορβηγίας Συλβί Λιστχάουγκ (Sylvi Listhaug) εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να διαμορφωθούν κοινές λύσεις για την προσφυγική κρίση από όλα τα κράτη της Ευρώπης.

  "Το 2016 προβλέπεται μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά", ανέφερε η αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αφού περιέγραψε πώς "ζητούσαμε βοήθεια από τον Απρίλη του 2015 από τη Frontex και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ουσιαστικά διαχειριστήκαμε μόνοι μας τη ροή των προσφύγων".

  Ο Μανώλης Γρηγοράκης, επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, έδωσε στοιχεία για τις μεικτές ροές, αναφέροντας πως το 2015 συνελήφθησαν 1.501 διακινητές και από τις αρχές του 2016 άλλοι 261.

  Μείωση 76,74% σημείωσαν οι ροές στα ελληνικά νησιά και έχει καταγραφεί αύξηση στις ροές προς Ιταλία και Βουλγαρία, περιέγραψε ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το ζήτημα των προσφύγων, λανθασμένα χαρακτηρίζεται "ευρωπαϊκό", ενώ είναι παγκόσμιο, τόνισε ο κ. Εσδράς, λέγοντας πως το 2015 στη Μεσόγειο πέθαναν 5.500 άνθρωποι, στον κόλπο της Βεγγάλης 580 και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού 180 άνθρωποι. Ο κ. Εσδράς ενημέρωσε πως το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, που σταμάτησε τον Ιούνιο, λόγω ολοκλήρωσης τού προηγούμενου προγράμματος, θα ξαναξεκινήσει τον Μάιο.

  Τα χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ροών προς την Ελλάδα είναι κατά 91% πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ το 60% είναι γυναίκες και παιδιά και βάσει αυτών των στοιχείων πρέπει να γίνουν οι σχεδιασμοί, ανέφερε η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη του Τομέα Προστασίας Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κ. Στεφανάκη ανέλυσε τα τέσσερα πεδία προκλήσεων που αναπτύσσονται στην μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: υποδοχή στην ελληνική ενδοχώρα, υποδοχή και διοικητικές υπηρεσίες στα σημεία εισόδου (νησιά), πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και ποιότητα αυτής της διαδικασίας.

  Ο Χρήστος Χριστακούδης, διοικητής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου Έβρου αναφέρθηκε στο "δύσκολο στοίχημα", όπως το περιέγραψε, στελέχωσης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κινητών Μονάδων, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διυπηρεσιακής και διατομεακής συνεργασίας κρατικών φορέων και οργανώσεων.

  "Το καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας σε όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα ισοδυναμεί με κράτηση", υπογράμμισε ο Σπύρος-Ηρακλής Ακτύπης της Διεθνούς Αμνηστίας, εκφράζοντας την ανησυχία της οργάνωσης για τη μη εξατομικευμένη κρίση για κάθε άνθρωπο και την κράτηση όλων, ανεξάρτητα αν είναι γυναίκες με βρέφη, θύματα βασανιστηρίων, άτομα με αναπηρία κλπ. "Οι χώροι θυμίζουν προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και όχι Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, με ελλείψεις στο φαγητό, την ιατρική φροντίδα και σε άλλους τομείς", τόνισε ο κ. Ακτύπης.

  "Το δόγμα ασφάλειας επιβάλει την προτεραιοποίηση της Πρώτης Υποδοχής ως ζήτημα ασφάλειας και όχι υποδοχής", υποστήριξε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Φωτιάδης, λέγοντας πως "κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν μπορούσαν να καταργήσουν νομικά την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, θα το έκαναν, ενώ Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν δηλώσει σε συναντήσεις πως δεν δεσμεύονται απαραίτητα από τη Συνθήκη της Γενεύης".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ