Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Απρ-2016 08:51

  Το ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ που θα κρίνει το μέλλον των κλινικών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ που θα κρίνει το μέλλον των κλινικών

  Στις πύλες του ΕΟΠΥΥ περνούν σήμερα στις 11:00 οι εκπρόσωποι των κλινικών, για δεύτερη φορά, μετά το σάλο που προκάλεσε η απαίτηση του υπουργείου Υγείας να παραχωρηθεί το 25% των ιδιωτικών κλινών στην υπηρεσία του δημοσίου ως αντάλλαγμα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με τον Οργανισμό... ένας όρος που προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο οξείες αντιδράσεις και οδήγησε στην αποχώρηση των επιχειρηματιών των θεραπευτηρίων από τις συζητήσεις για την ανανέωση της συνεργασίας. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι κλινικές, για το κρισιμότερο ραντεβού των τελευταίων χρόνων, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον τους με τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αλλά και την πορεία τους από εδώ και στο εξής στην ιδιωτική αγορά της περίθαλψης.

  Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιοκτήτες των κλινικών έλαβαν την Τρίτη, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr νέα πρόκληση για επανάληψη της συνάντησης με την αρμόδια τριμελή επιτροπή που αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία τελικά ορίστηκε για σήμερα το πρωί.

  Εντούτοις το κλίμα προμηνύεται ήδη εκρηκτικό. Μπορεί το υπουργείο Υγείας να έκανε το κάλεσμα για επανάληψη των συζητήσεων με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, οι πληροφορίες ωστόσο λένε πως δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στον εκβιαστικό- όπως τον χαρακτηρίζουν οι κλινικάρχες- όρο να διατεθεί το ¼ της δυναμικής των ιδιωτικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν συμμετοχή. Το ίδιο όμως ανυποχώρητοι είναι και οι εκπρόσωποι των κλινικών που βλέπουν επικοινωνιακά τερτίπια πίσω από την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να "ανοίξει” τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας σε όσους έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, αλλά πολύ πιθανόν και σε μετανάστες και πρόσφυγες.

  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μόλις τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ρυθμίσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, σύμφωνα με την οποία θα έχουν πρόσβαση στη συνταγογράφηση, καταβάλλοντας όμως τη συμμετοχή τους, και καθολική πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. Με τα δημόσια νοσοκομεία ήδη να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, ειδικά στα εξωτερικά ιατρεία που η αναμονή για μια αιματολογική εξέταση μπορεί να φτάνει και τους δύο μήνες, η εκμετάλλευση των ιδιωτικών δομών φάνηκε ως μόνη διέξοδος για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

  Στο σημερινό ραντεβού με την επιτροπή διαπραγμάτευσης θα συμμετέχουν τόσο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, όσο και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, στην οποία ανήκουν και τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια (Ιασώ, Υγεία, Ιατρικό Αθηνών κ.ά). Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν πως εφόσον τεθούν οι ίδιοι ή παρόμοιοι εκβιαστικοί όροι τότε είναι έτοιμοι να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, προτιμώντας να κινηθούν με τη δική τους ρευστότητα, παρά να επωμίζονται τα τεράστια χρέη του Οργανισμού και τις απαιτήσεις των κλειστών προϋπολογισμών που δημιουργούν κάθε χρόνο νέες υπερβάσεις. Αύριο πάντως το μεσημέρι σειρά έχουν και τα διαγνωστικά κέντρα.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ