Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2015 09:00

  Μαξίμου: Τρέχουν για τη λίστα, αισιοδοξούν για Eurogroup την Τρίτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Νίκης Ζορμπά

  Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα "ξεκλειδώσει" τη χρηματοδότηση της χώρας έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση και η αποστολή της αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, κυριαρχεί η αισιοδοξία πως το θρίλερ των τελευταίων (πολλών) ημερών,  θα λάβει τέλος την προσεχή εβδομάδα.

  "Eurogroup την Δευτέρα δε θα γίνει, αλλά θα γίνει την Τρίτη. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και κανένα ζήτημα επί της διαδικασίας. Συμφωνήσαμε να έχουμε παραδώσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, έως τη Δευτέρα. Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι", δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας και στην δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν, ότι είναι πλέον αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

  Η δέσμευση σε Juncker

  Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενημέρωσε για το τηλεφώνημα-δέσμευση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης από
  τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές της προτάσεις.

  "Πρέπει να αναγνωρίσω ότι ήμουν πολύ απαισιόδοξος κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επειδή δεν υπήρχε καθόλου πρόοδος", φέρεται να δήλωσε ο κ. Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Reuters), καταλήγοντας ωστόσο:

  "Αλλά πλέον είμαστε πίσω σε μια φυσιολογική διαδικασία και πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι υπέρ της Ελλάδας, αγαπάμε την Ελλάδα, και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

  Φτωχά τα αποτελέσματα του EWG

  Το χθεσινό Euroworking group πάντως, δε σηματοδότησε καμια ...συγκλονιστικής σημασίας εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, όπερ αναγνώρισε εμμέσως και η Κυβέρνηση.

  Μείζον στοίχημα αποτελεί η επιστροφή του 1.2 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Κυβέρνηση να της επιστραφεί, για το οποίο όμως, λευκός καπνός, δεν έχει βγει. Αντιθέτως, η επιστροφή του, έχει "μπλοκάρει΄ αλλά το EWG, άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες απο το Μέγαρο Μαξίμου, ένα "παράθυρο" να επανεξεταστεί το ζήτημα.

  "Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και  ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος", ανέφεραν επακριβώς, "κύκλοι" της Κυβέρνησης.

  Κατά τα λοιπά, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία Ελλάδας- εταίρων:

  1. Να παραδώσει η Κυβέρνηση στους θεσμούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

  2. Για σημείωση προόδου στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

  Στο τραπέζι αύξηση ΦΠΑ - Εκτός, το ασφαλιστικό

  Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, με ιδία αντίληψη της υπό διαμόρφωση λίστας μεταρρυθμίσεων, παρά τις διαψεύσεις για την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά "μεγάλων τζίρων" και αυξημένου τουρισμού (π.χ Μύκονος), στο "τραπέζι" της συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις που θα σταλούν τη Δευτέρα, φιγουράρει υψηλά το σχετικό ενδεχόμενο.

  Κατά την ίδια πηγή ωστόσο, όσα ακούγονται για "άνοιγμα" του ασφαλιστικού, είναι εκτός... χρόνου και τούτου, διότι το παρόν (τεράστιο) κεφάλαιο, δεν θα ανοίξει τώρα για την Κυβέρνηση αλλά τους επόμενους μήνες.

  Και οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται όμως στο νυν πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι όμως, κατά την ίδια πηγή, ακόμη ασαφές για την ώρα και το πλαίσιο αλλά και το ποιες θα μπουν σε προτεραιότητα.

  Διαβάστε ακόμα:
  * Ν. Φίλης: Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Α. Τσίπρα - Ch. Lagarde
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ