Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιαν-2015 18:56

  ΚΕΠΚΑ: Πώς θα επηρεάσει τους καταναλωτές η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για το εμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο όψεις φαίνεται ότι έχει το "νόμισμα" της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των καταναλωτών στην ενωμένη Ευρώπη.

  Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (ΒEUC), από τη μία πλευρά, μια "σωστή" συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

  Από την άλλη, όμως, οι δύο φορείς επισημαίνουν ότι η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP), όπως ονομάζεται, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, σε σχέση τόσο με την υγεία των καταναλωτών όσο και με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

  "Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να δώσουν προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και η μείωση του κόστους εισαγωγής προϊόντων προσωπικής αγοράς στην ΕΕ. Η συμφωνία δεν πρέπει όμως να υπονομεύσει την προστασία των καταναλωτών" υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

  Η ΕΕ απαγορεύει ως επικίνδυνες 1328 χημικές ουσίες στα καλλυντικά, οι ΗΠΑ... 11.

  Ως προς τις παραμέτρους της συμφωνίας, που δημιουργούν ανησυχία, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι, πρώτον, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε σχέση με τη νομοθεσία περί καλλυντικών: η ΕΕ απαγορεύει ως επικίνδυνες 1.328 χημικές ουσίες, ενώ οι ΗΠΑ μόλις... 11. Άρα, προσθέτει, η απελευθέρωση του εμπορίου των καλλυντικών με αυτούς τους όρους δεν θα ήταν εφικτή λύση.

  Δεύτερον, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απολαμβάνουν μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων, κάτι που δεν ισχύει στις ΗΠΑ.

  "Καθώς το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων καταναλωτών. Γι΄ αυτό επιθυμούμε τα προσωπικά δεδομένα να εξαιρεθούν από τις διαπραγματεύσεις" επισημαίνουν ΚΕΠΚΑ και BEUC.

  Η ΤTIP θα κάνει ακριβότερα τα φάρμακα;

  Τρίτον, συνεχίζουν, αν επιτραπεί στις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων και των αποζημιώσεων, ενδεχομένως θα υπάρξει άνοδος τιμών στην Ευρώπη.

  "Παρόλο που αυτό αποτελεί αίτημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών" τονίζεται.

  Τέταρτον, η διευθέτηση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ΔΔΕΚ) είναι ένα νομικό μέσο που επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να υποβάλουν μηνύσεις κατά των κυβερνήσεων ενώπιον ειδικών τριμελών δικαστηρίων, "εφόσον θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους λόγω κυβερνητικών αποφάσεων, όπως πολιτικών δημόσιου συμφέροντος για τον καπνό, την παχυσαρκία, τους κατώτατους μισθούς και την πυρηνική ασφάλεια. Θέλουμε η ΔΔΕΚ να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις" καταλήγει η ανακοίνωση.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ