Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Οκτ-2014 09:53

  Τα φέσια των €41 εκατ. και το ιατρικό θαύμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρόκειται σίγουρα για ιατρικό θαύμα, συνηθισμένο βέβαια στα ελληνικά ποινικά χρονικά: Οι άνδρες στην Ελλάδα γεννούν. Το είπε εχθές ο υπουργός Υγείας αλλά το έχουμε ξανακούσει σε δικαστικές έρευνες για επιτήδειους που «έκλεβαν» τα ταμεία. Φαίνεται όμως πως πλέον τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα αφού τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας δίνουν νέα ώθηση στην εισαγγελική έρευνα που διενεργείται ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου για τα φέσια των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ μέσω υπερχρεώσεων ή ασύμβατων παροχών προς ασφαλισμένους. Το υπουργείο Υγείας μιλάει ουσιαστικά για «φέσια» ή αμφισβητούμενες καταβολές 41 εκατ. ευρώ για το 2013.

  Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση το συνολικό ποσό των υπερβάσεων ανέρχεται σε 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους οι οποίες είτε δεν είναι συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτές αφορούν το ποσόν που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. 

  Και οι άντρες… γεννούν 

  Σίγουρα πάντως ειδικής μνείας αξίζει η αναφορά του Μάκη Βορίδη πως από το πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται ακόμα και σε «νοσηλείες αρρένων για γυναικολογικά νοσήματα και το αντίθετο, νοσηλείες ανηλίκων σε μονάδες νεογνών, νοσηλείες για τοκετό και λοχεία σε άρρενες και θήλυς κάτω των 10 ετών ή άνω των 60»!

  Έρευνα για κακούργημα 

  Ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου η εισαγγελία Πρωτοδικών με βάσει δημοσιεύματα είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση και είχε θέσει υπό έλεγχο για το αδίκημα της τέλεσης απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα). Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε μετά από δημοσίευμα που αναφερόταν σε σοβαρές ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας. Για όλα αυτά υπάρχει πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που ήλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον οργανισμό.

  Διπλές εισαγωγές 

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα (σ.σ. Καθημερινή) ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Ίσως η πλέον χαρακτηριστική μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.). Και αυτό, διότι αφορούν υπηρεσίες προς νοσηλευόμενους και επομένως καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ