Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουλ-2014 09:59

  Ιδιωτικές κλινικές: Όλα ή τίποτα από τον ΕΟΠΥΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα εξετάσεων να ανέστειλαν την επίσχεση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου μέχρι και χτες, αλλά μόνο  προσωρινά. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των κέντρων αποκατάστασης, ενώ στις 21 Ιουλίου συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, και όλοι μαζί αναμένεται να ζητήσουν είτε την αύξηση του προϋπολογισμού για εξετάσεις και νοσήλια, είτε να παρέχουν υπηρεσίες μόνο μέχρι εκεί που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

  Όπως τονίζουν οι κλινικές, η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, να αποφασίσουν κοινές δράσεις για επιστροφή της  χρηματοδότησης στα πλαίσια των υποβολών του 2013 ή για την αγορά από τον ΕΟΠΥΥ μόνο όσων υπηρεσιών έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει.

  Τα κονδύλια που αντιστοιχούν φέτος στον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν ξεπερούν τα 235 ευρώ, ποσό το οποίο έχει σχεδόν εξαντληθεί ήδη στα μισά του έτους. Πέρσι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις κλινικές έφτανε τα 370 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τις κλινικές αποτελεί «όριο» για την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

  Εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβουν τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης, τα οποία όπως λέει το ρεπορτάζ ήδη προσανατολίζονται προς ακόμη μία επίσχεση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι κλινικές σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός, θα μπλοκάρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει με μόλις 235 εκατ. ευρώ υπηρεσίες που κοστίζουν τουλάχιστον τα τριπλάσια. Συμπληρώνουν δε πως τα παραπάνω κονδύλια αντιστοιχούν στην ουσία σε κάτι παραπάνω από 20 ευρώ το χρόνο για κάθε ασφαλισμένο.

  Τα διαγνωστικά κέντρα από την πλευρά τους κάνουν λόγο για χρεοκοπία και στην οικονομική καταστροφή των παρόχων Υγείας, αφού δεν αποζημιώνονται για το 50% των παρεχομένων υπηρεσιών τους.  Η αναμονή δε για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων κυμαίνεται σήμερα από 5 έως 8 μήνες.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ