Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουλ-2014 14:09

  Ιδιωτικές κλινικές: Δεν "μασάμε" στις απειλές του ΕΟΠΥΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για αγώνα επιβίωσης κάνουν λόγο οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες προχωρούν από σήμερα σε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, δεν θα δέχονται εισαγωγές νέων περιστατικών, ενώ για διαγνωστικές εξετάσεις, οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Κανονικά θα πραγματοποιούνται πάντως οι αιμοκαθάρσεις.

  «Για τις απειλές καταγγελίας συμβάσεων ενημερώνουμε ότι δεν "μασάμε". Θα υπάρξει άμεση αντίδραση από την ΠΕΙΚ σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης έστω και ενός συναδέλφου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας η κινητοποίηση καθόσον υπάρχει άρνηση, αλλά και αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ και συστηματική παραβίαση ουσιωδών όρων της μεταξύ μας σύμβασης» προειδοποιούν οι ιδιωτικές κλινικές.

  «Ζητούμε ότι πιο λογικό, ότι πιο δίκαιο, ότι πιο αυτονόητο. Να πληρωνόμαστε για όσες υπηρεσίες προσφέρουμε. Εάν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί, τότε υπάρχουν οι Δημόσιες δομές του ΕΣΥ που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών» τονίζει η Ένωση.

  Οι κλινικές δεν αποδέχονται τα μέτρα της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

  Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ

  «Ο ΕΟΠΥΥ εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (Π.Ε.Ι.Κ.) να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά.

  Οι λόγοι που επικαλείται η ΠΕΙΚ για την επίσχεση εργασίας είναι αβάσιμοι και επομένως, προσχηματικοί. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011, έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

  Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής.

  Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό, θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

  Επίσης γνωρίζουν ότι για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δοθεί εντολή οριστικοποίησης και αποπληρωμής του Μαρτίου του 2014. 

  Με βάση, όλα τα ανωτέρω, η επιμονή για επίσχεση εργασίας είναι αντικοινωνική και αντισυμβατική» απαντά ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει πως όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ. 

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ