Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαρ-2014 18:58

  Ο Κατσανέβας, το "όνειδος" και η Wikipedia

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρόκειται για μια πρωτότυπη δικαστική διαμάχη, που πιθανότατα, όμοιά της δεν έχει καταγραφεί στα ελληνικά δικαστηριακά χρονικά. Η φράση «όνειδος για την οικογένειά μου» έχει αποδοθεί πολλάκις από τον ελληνικό Τύπο στον Ανδρέα Παπανδρέου ως αναγραφή στην ιδιόχειρη διαθήκη του και φέρεται να αφορούσε τον τότε γαμπρό του Θόδωρο Κατσανέβα. Η διαθήκη αυτή βέβαια δεν κατέστη ποτέ κυρία από το Πρωτοδικείο (ακολούθησε άλλη) αλλά αποτέλεσε επί μακρόν αναφορά σε κάθε είδους ειδησεογραφικό χώρο. Η δημοσιοποίηση δε ήρθε αμέσως μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το 1996. 

  Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο πολιτικός πρόεδρος του κόμματος «Δραχμή» και ακαδημαϊκός Θόδωρος Κατσανέβας προχώρησε σε άσκηση αγωγής και ασφαλιστικών μέτρων κατά του χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια - Wikipedia αξιώνοντας να αφαιρέσει το κείμενο με την αναφορά «όνειδος» από το βιογραφικό του, που έχει αναρτήσει, με αναφορές μάλιστα σε δημόσιες αξιόπιστες πηγές, όπως είναι σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο Τύπο της εποχής. 

  Σε ισχύ η προσωρινή διαταγή 

  Προ ημερών για πρώτη φορά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε -έστω και προσωρινά- τον χρήστη να αφαιρέσει την αναφορά, κάτι βέβαια που, για όσους γνωρίζουν την λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας είναι πρακτικά αδύνατο αφού μπορεί ο επόμενος χρήστης να αναρτήσει την ίδια αναφορά. Σήμερα στη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή διαταγή με την οποία γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα του κ. Κατσανέβα. Χαρακτηριστικό πάντως για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας είναι αυτό που κατέθεσε ο μάρτυρας απ΄ την πλευρά των εναγομένων: 

  «Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Πανανδρέου, βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρος Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες». 

  «Δεν υπάρχει η λέξη «όνειδος’»

  «Ένας σκότωσε και πολλοί πυροβολούν. Κάποιος πρέπει να καταδικαστεί επιτέλους», είπε η δικηγόρος του Θ. Κατσανέβα στο δικαστήριο. Από την πλευρά του κ. Κατσανέβα κατέθεσε συνεργάτης του στη σημερινή διαδικασία, ο οποίος ανέφερε πως «η λέξη όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Ο Σπ. Καρατζαφέρης που δημοσίευε φωτογραφία του στην εφημερίδα Αθηναϊκή με τη λέξη «όνειδος» από κάτω, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την υπόθεση. Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης».

  «Να τα πείτε στον πρέσβη. Ήρθατε το 2014 για κάτι που έγινε το 2009», είπε ο δικαστής. 

  Τι ζητεί
   

  Με την αίτηση των ασφαλιστικών του μέτρων, ο Θ. Κατσανέβας στρέφεται κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων , όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης της Wikipedia. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο και πολύγλωσσο. Έχει δε, ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. Για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων