Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2013 12:38

  "Κοινωνία Αξιών": Η ελληνική εξωτερική πολιτική ακολουθεί ασθμαίνοντας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής και ανυπαρξία μακρόχρονου στρατηγικού σχεδιασμού κάνει λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της «Κοινωνίας Αξιών».

  Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνει ότι απαιτούνται σύντονες προσπάθειες για άμεση διάσκεψη ειρήνης και πολιτική διευθέτηση της κρίσης και ότι αν υλοποιηθεί η απειλή για στρατιωτική επέμβαση, όχι μόνο δεν θα δώσει οριστικό τέλος στην αιματοχυσία, αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος, με απρόβλεπτες και μακροχρόνιες συνέπειες για όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

  Αναλυτικά η γραπτή δήλωση-ανακοίνωση έχει ως εξής:

  «Έπρεπε να φθάσουμε λίγο πριν την κορύφωση της κρίσης στην Συρία, μίας χώρας στην γειτονιά μας που οι εξελίξεις της μας επηρεάζουν άμεσα, για να δούμε τον κ. Βενιζέλο να δραστηριοποιείται και ως Υπουργός Εξωτερικών, καθόσον μέχρι σήμερα ήταν πλήρως απορροφημένος με τις προσπάθειες ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ.

  Η δραστηριοποίηση, όμως, του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και των λοιπών κρατικών μηχανισμών, έστω και στο τελευταίο 48ωρο, δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής, την ανυπαρξία μακρόχρονου στρατηγικού σχεδιασμού, την συνεχή υποτονικότητα, τις χρόνιες κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, που δημιούργησαν σοβαρά διπλωματικά κενά και μείωσαν επικίνδυνα τον γεωπολιτικό μας ορίζοντα

  Για μία ακόμα φορά η Χώρα μας αντί να λειτουργεί με προβλεπτικότητα και με ενεργητική εξωτερική πολιτική, να βρίσκεται κοντά στις διεθνείς εξελίξεις και να τις επηρεάζει, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, προσπαθεί ασθμαίνοντας να τις ακολουθήσει, με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

  Η “κοινωνία αξιών” επικρίνει την σπουδή του Υπ. Εξωτερικών κ. Βενιζέλου να εξάγει ο ίδιος βιαστικά συμπεράσματα για την χρήση των χημικών όπλων, πριν η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ολοκληρώσει τις εργασίες της. Εάν αποδειχθεί ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών κατά του άμαχου λαού της Συρίας, τότε ευθύνονται για σημαντικά εγκλήματα.

  Πιστεύουμε ότι απαιτούνται σύντονες προσπάθειες για άμεση διάσκεψη ειρήνης και πολιτική διευθέτηση της κρίσης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν και πρέπει να διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση αυτής της κρίσης.

  Η οποιασδήποτε απειλή για στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που αποδειχθεί η χρήση χημικών (για την οποία απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), μπορεί μεν να λειτουργήσει θετικά σε μία επιθυμητή συμβιβαστική διευθέτηση, δεν πιστεύουμε όμως ότι, εάν υλοποιηθεί, θα δώσει οριστικό τέλος στην αιματοχυσία και την ανθρωπιστική κρίση στην Συρία. Αντιθέτως, εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος, με απρόβλεπτες και μακροχρόνιες συνέπειες για όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων