Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιουν-2013 10:50

  Τράπεζες: Ολοκληρώνουν με επιτυχία τις ΑΜΚ, προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη νέα τους «ταυτότητα» αποκτούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες με τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές να παίρνουν 10 με τόνο, αφού πέτυχαν κάτι που πριν από λίγους μήνες φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο: να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή, καλύπτοντας το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές τους ανάγκες, όπως αυτές υπολογίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Αναλυτές εκτιμούν ότι άσχετα με την πορεία των χρηματιστηριακών τιμών βραχυπρόθεσμα ή τις όποιες ακραίες συναλλακτικές συμπεριφορές λόγω των warrants, οι επιτυχημένες ΑΜΚ των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν. Και δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων που προκάλεσαν κραδασμούς την εβδομάδα που μας πέρασε (κλείσιμο ΕΡΤ, υποβάθμιση ΧΑ, διαδικασία πώλησης ΔΕΠΑ και κυβερνητικοί τριγμοί) η επιτυχία των τραπεζών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

  Σε μία περίοδο που η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ξένα δημοσίευματα επαναφέρουν  την ελληνική κρίση σε πρώτο πλάνο, οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να προσελκύσουν Έλληνες και ξένους επενδυτές συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 2,5 δις. ευρώ (μένει το τελικό αποτέλεσμα της Πειραιώς). Μάλιστα, υπερκαλύπτουν τους αρχικούς στόχους και "επιλέγουν" συμμετοχές.

  Η Alpha Bank... άνοιξε το χορό, αντλώντας 550 εκατ. ευρώ, μέσω δικαιωμάτων προτίμησης και ιδιωτικής τοποθέτησης. Έχοντας μάλιστα τη δέσμευση κεφαλαίων από τη συμμετοχή της Credit Agricole, ως απόρροια του deal για την εξαγορά της Εμπορικής, η Alpha Bank «μάζεψε» με αξιοσημείωτη άνεση τα απαιτούμενα χρήματα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι προσφορές υπερκάλυψαν τα 550 εκατ. ευρώ κατά μιάμιση φορά.

  Η Εθνική από την πλευρά της είχε να φέρει εις πέρας ένα έργο με περισσότερα εμπόδια. Η κινητοποίηση ωστόσο κυρίως Ελλήνων επιχειρηματιών και μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών καθώς και η πολιτική διάσταση που έλαβε η προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης είχαν θετικά αποτελεσμάτα. Η ιδιωτική συμμετοχή έφτασε στο 10,8%, ήτοι περίπου στα 1,053 δις. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος είχε τοποθετηθεί στα 800 εκατ. ευρώ και στην πορεία αποκλείστηκαν από τη διαδικασία τα ασφαλιστικά ταμεία, η συνεισφορά των οποίων θα έφτανε σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.

  Στις 25 Ιουνίου ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του μεγαλύτερου πλέον τραπεζικού ομίλου της χώρας, της Τρ. Πειραιώς. Οι συμφωνίες με την Societe Generale και την πορτογαλική BCP έχουν φέρει την τράπεζα στην ευχάριστη θέση να καλύπτει το 10% χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών σχημάτων. Η Τρ. Πειραιώς αιφνιδίασε με την «ανοιχτή» αύξηση, βάζοντας «ταβάνι» το 100% των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το δικαίωμά της έχει καταγράψει αξιοσημείωτη μεταβλητότητα. Οι εκτιμήσεις θέλουν την ιδιωτική συμμετοχή να ξεπερνά κατά πολύ τα 730 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 10% χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων), ενώ ξένοι οίκοι τοποθετούν τον πήχη πέριξ του 14%.

  Βέβαια, όποιος πιστεύει ότι με το πέρας των ΑΜΚ, οι τράπεζες "καθαρίζουν" και απαλλαγμένες από τα δεινά του παρελθόντος, θα "πνίξουν" με ρευστό την πραγματική οικονομία ή ότι θα... κάνουν διακοπές, πλανάται πλάνην οικτράν. Τους επόμενους μήνες τους περιμένουν σημαντικές προκλήσεις όπως νέα stress test (μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί), ενώ ο μεγάλος και πιο ουσιαστικός "πονοκέφαλος" ακούει στο όνομα "κόκκινα" δάνεια. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα εγκρίνουν οι αρμόδιες Αρχές.

  Μέσα σε όλα αυτα. Θα πρέπει σιγά σιγά να... βρίσκουν το δρόμο προς την έξοδο στις αγορές κεφαλαίου. Αυτός είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας. Γιατί, βασικός ρόλος των τραπεζών είναι ο δανεισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των αναγκών των νοικοκυριών. Και όσο δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις οι πιστωτικοί όμιλοι δεν έχουν άλλη πηγή άντλησης κεφαλαίων, άρα δεν μπορούν και να δανείσουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων