Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2011 14:40

  Στις φυλακές ο ηγούμενος Εφραίμ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το δρόμο προς τις φυλακές και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων, δείχνει με βουλευμά του το Συμβούλιο Εφετών στον ηγούμενο Εφραίμ, ο όποιος κατηγορείται για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου.

  Οι δικαστές, που κλήθηκαν να άρουν τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας και του εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση του κατηγουμένου για την υπόθεση Βατοπαιδίου αποφάσισαν αργά το μεσημέρι πως ο άνθρωπος που φέρεται ως ο πρωταγωνιστής του "σκανδάλου" είναι ο μοναδικός από τους εμπλεκόμενους που πρέπει να πληρώσει το βαρύ τίμημα της προφυλάκισης. 

  Ο μοναχός, στις αρχές του μήνα είχε δώσει πολύωρη απολογία η οποία έγινε λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία και την υψηλή φιλοξενία ακόμα και από τον ίδιο τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, που προβλήθηκε και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα εκείνης της απολογίας του έδωσε μια παράταση ελευθερίας καθώς μπορεί η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, να είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, προφανώς γιατί δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά του, πλην αμφισβήτησε ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η διαφωνία αυτή οδήγησε σε προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ μέχρι να αποφασίσει για την τύχη του το δικαστικό συμβούλιο.

  ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

  Πριν από λίγες μέρες το συμβούλιο δέχτηκε τον ηγούμενο σε αυτοπρόσωπη εμφανιση ενωίπόν του όπου εκεί ο ηγούμενος ανέτυξε όλα τα επιχειρήματά του και μεταξύ άλλων αναφέρθηκεν εκτενώς στο φιλανθρωπικό του έργο. Πλην η τελική απόφαση των εφετών που δημοσιοποίθηκε σήμερα ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον ιερωμένο αφου του έδειξε τον δρόμο της φυλάκισης. Ενδεχομένως δε το βούλευμα να εκτελεστεί ακόμα και ανήμερα των χριστουγέννων.

  ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ

  Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου καθώς στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

  Ο Ηγούμενος Εφραίμ είχε λάβει για την απολογία του δύο προθεσμίες με την τελευταία να του χορηγείται καθώς βρισκόταν στην Ρωσία από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση του Ρώσου Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, ως συνοδός του κειμηλίου της Αγίας Ζώνης της Παναγίας που μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος και εκτέθηκε σε προσκύνημα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

  Της απολογίας Εφραίμ προηγήθηκε αυτή του μοναχού Αρσένιου, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

  Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η ολοκλήρωση της απολογίας του ηγούμενου Εφραίμ σημαίνει το πέρας της ανάκρισης για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων στο λεγόμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου».

  Έχουν ήδη προηγηθεί οι απολογίες των κατηγορουμένων μελών γνωμοδοτικών συμβουλίων, της ΚΕΔ, τοπογράφων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

  Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία την λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που υποστηρίζει ότι διαθέτει τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στην Μονή άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.

  Οι δύο αγιορείτες αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Λένε επίσης στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, την συντήρηση της αλλά και την δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.

  Όπως αναμένεται, εκτός κάποιου απρόοπτου γεγονότος, μετά την απολογία Εφραίμ η ανακρίτρια θα περατώσει την ανάκριση και η δικογραφία θα τεθεί με πρόταση Εισαγγελέα στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή ή μη σε δίκη των εμπλεκομένων προσώπων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων