Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 17:00

  Tι είναι ηγεσία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Βασιλείου

  Η ηγεσία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της, με την αξιοπιστία της, αλλά κυρίως με την αποτελεσματικότητα της, θα δείξει το δρόμο για να ακολουθήσει ολόκληρη η κοινωνία.

  Χωρίς ηγεσία δεν υπάρχει ούτε εμπιστοσύνη, ούτε συνεργασία! Για αυτό λοιπόν χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη! Ο ηγέτης πρέπει να πρωτοστατήσει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, ιδιαίτερα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο "αφεντικό" και στον ηγέτη. Αυτοί οι δύο ενεργούν πολύ διαφορετικά και με πολλούς τρόπους. Χτίζουν διαφορετικές σχέσεις και παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις. Ο καθένας μπορεί να πει ότι διαθέτει ακεραιότητα, χαρακτήρα, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πράξεις μας είναι η αληθινή απόδειξη χαρακτήρα.

  Η αληθινή ηγεσία όμως, απαιτεί συμμετοχή και άλλων ανθρώπων. Όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης χαρακτήριζε τους ηγέτες "εμπόρους ελπίδας". Η ανάπτυξη εξαιρετικών ικανοτήτων στην επικοινωνία, είναι απόλυτα αναγκαία για την αποτελεσματική ηγεσία. 

  Ο ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να μοιράζεται γνώση και ιδέες, για να μεταδώσει ένα μήνυμα καθαρά, και να παροτρύνει τους άλλους. Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος επικοινωνίας είναι η δράση. Ας δώσουμε λοιπόν στον κόσμο κάτι να νοιώσει, κάτι να θυμάται και κάτι να κάνει.  Στην ηγεσία το θάρρος θεωρείται το σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ιδιότητες... γιατί είναι η ιδιότητα που εγγυάται για όλες τις άλλες. Θάρρος λοιπόν είναι να κάνεις το σωστό και όχι απλώς να εξομαλύνεις καταστάσεις ενώ ο φόβος περιορίζει έναν ηγέτη. Οι έξυπνοι ηγέτες πιστεύουν μόνον τα μισά από αυτά που ακούνε, ενώ οι διορατικοί ηγέτες ξέρουν ποια μισά να πιστέψουν. Ο ηγέτης πρέπει να είναι συγκεντρωμένος, όσο πιο εστιασμένος είναι τόσο πιο έξυπνος είναι, άλλωστε η φλόγα του κεριού δεν μειώνεται καθόλου όταν ανάβει κάποια άλλη.

  Για αυτό λοιπόν όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε ηγέτες στη ζωή μας, έχοντας σας κίνητρο το να μην υπηρετούμαστε αλλά να υπηρετούμε, όπως άλλωστε έλεγαν και οι Λατίνοι. Όλοι είμαστε διατεθειμένοι να αναπτυχθούμε.  Ο ηγέτης λοιπόν, πρέπει να νοιάζεται λιγότερο για τον εαυτό του και περισσότερο για τους άλλους.  Κάθε φορά που επηρεάζεις τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις ή την εξέλιξη ενός άλλου ανθρώπου, επιδεικνύεις ηγετικές ικανότητες. Συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μια πολύ περιορισμένη ιδέα για το τι σημαίνει ηγεσία.

  Μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που κάνει ένας ηγέτης είναι η επιλογή συνεργατών χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα για τις πράξεις του και χωρίς να βάζει τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της ομάδας. Για αυτό η ηγεσία έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το όραμα  και η άλλη η κατεύθυνση. Αν η ομάδα δεν ξέρει που πηγαίνει είναι εξαιρετικά απίθανο να φτάσει στον προορισμό της και για αυτό πολλές φορές οι ηγέτες χάνουν από εγωισμό και φόβο.  Η αλαζονεία και ο φόβος μην χάσουν τον έλεγχο, δεν τους αφήνουν να υπηρετήσουν τους άλλους γιατί η ηγεσία είναι επιλογή.Η ικανότητα όμως του ηγέτη να μαθαίνει, καθορίζει την ικανότητα του να ηγείται!  Αν σταματήσει να μαθαίνει τότε σταματάει να ηγείται.

  Η ανάπτυξη λοιπόν είναι αυτή που ξεχωρίζει τα ζωντανά πράγματα από τα μισοπεθαμένα και φέρνει ενέργεια, ζωτικότητα, εμπειρίες και προκλήσεις. Οι οργανισμοί και οι άνθρωποι που είναι εντελώς ζωντανοί "αναπτύσσονται" και ειδικά οι ηγέτες. Όταν όμως αντιμετωπίζεις νέες και δύσκολες προκλήσεις έχεις την ευκαιρία να αναπτυχθείς. Για αυτό λοιπόν, η ηγεσία δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά έχει σάρκα και οστά.

  Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ανάπτυξη μας σαν ηγέτες πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Να έχουμε αυτογνωσία.  Μια παγίδα στην οποία συνήθως πέφτουν οι ηγέτες είναι ότι κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Όταν όμως υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν και ευκαιρίες. Ένα βασικό συστατικό για έναν ηγέτη είναι να αποκτήσει γνώσεις για αυτό και όλοι οι ηγέτες ανεξαιρέτως πρέπει να είναι μαθητές.

  Ο ηγέτης πρέπει έχει κανάλια επικοινωνίας με όλους και διδάσκει όλους με δύο τρόπους, μεταδίδοντας τις γνώσεις του και κάνοντας τις σωστές διερευνητικές ερωτήσεις. Αν δεν βρίσκει χρόνο να αναπτυχθεί εξαιτίας της δουλειάς του, η επιρροή του και η ηγεσία του θα βαλτώνουν και τελικά θα εξατμιστούν σαν νερό.

  Ο ηγέτης πρέπει να έχει διαπολιτισμικές εμπειρίες.  O ηγέτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Δεν πρέπει να εφαρμόζει λύσεις του εχθές, στα προβλήματα του σήμερα. Δεν πρέπει να στοχεύει στην επαγγελματική επιτυχία σε βάθος χρόνου, αλλά και μια βαθύτερη αίσθηση πληρότητας.

  * Ο κ. Βασιλείου, είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του ΕΒΕΑ για το Εμπορικό Τμήμα, πρόεδρος του τομέα Ηγεσίας της ΕΔΕΕ, και αντιπρόεδρος και εκ των ιδρυτών της εταιρείας BRIGHT Ειδικός Φωτισμός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων