Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 09:58

  Μπορεί η Ευρώπη να σώσει την παγκόσμια τάξη;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μπορεί η Ευρώπη να σώσει την παγκόσμια τάξη;

  Των Anthony Dworkin και Mark Leonard

  Η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη που βασίζεται σε κανόνες, βρίσκεται υπό απειλή τόσο από συστημικούς αντιπάλους όσο και από πρώην υποστηρικτές. Η Ευρώπη έχει ζωτικό συμφέρον για τη διατήρηση αυτού του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, αλλά χρειάζεται να επανεξετάσει τα στοιχεία αυτής της τάξης για ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, διασφαλίζοντας τη συνέχισή της στο εσωτερικό, υποστηρίζοντας τις φιλελεύθερες αξίες στο εξωτερικό μέσω της χρήσης της ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης και μέσω συμμαχιών με άλλα κράτη, και προσαρμόζοντας τη στρατηγική της προκειμένου να προστατεύσει τα βασικά στοιχεία της παγκόσμιας τάξης, σε μια εποχή που τα ανελεύθερα κράτη αυξάνουν την ισχύ τους.

  Ένα βιώσιμο όραμα της διεθνούς τάξης θα αναγνωρίζει την αξία της κυριαρχίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αντισταθμίζοντάς την παράλληλα με μια δέσμευση για την δημιουργία νέων παγκόσμιων προτύπων όπου είναι αναγκαίο αι ενισχύοντας το ρόλο των μη κρατικών παραγόντων. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθούσε στη σύνδεση του πολυμερισμού με την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών.

  Η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την υπεράσπιση μιας αναδιοργανωμένης τάξης βασισμένης σε κανόνες, στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής της, και να την υποστηρίξει ενισχύοντας την οικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης και την ικανότητα ασφάλειας.

  Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειες για την αντιστάθμιση του ελλείμματος της παγκόσμιας διπλωματίας, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/can_europe_save_the_world_order

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων